четвер, 05 червня 2008 16:36

Вірі Степі радять ще рік провчителювати

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Чернігівка Віра Степа в редакції ”Газети по-українськи” поділилася, що навряд чи повернеться до школи
Чернігівка Віра Степа в редакції ”Газети по-українськи” поділилася, що навряд чи повернеться до школи

"Мені до стажу ветерана праці не вистачає року й трьох місяців, — звернулася до газети Віра Степа, 63 роки, із села Курінь Бахмацького району на Чернігівщині. — Рік я була на групі по інвалідності. а три місяці не врахували, коли скоротили зі школи і я ставала на облік у центрі зайнятості. Чи можна якось виправити ситуацію, бо ж коли ветеран праці, там якісь пільги дають?"

1967-го жінка закінчила Ніжинський педагогічний інститут. За направленням вісім років працювала в Пісківській восьмирічній школі. Потім її перевели до Курінської середньої школи. Посади вчителя фізики й математики були зайняті, тому  запропонували бути вихователем групи продовженого дня. Однак 1982 року захворіла й отримала ІІ групу інвалідності.

— Я тоді була така хвора й квола, що не могла піднести ложку до рота, — згадує Віра Степа. Каже, що одужала з Божою допомогою. Жінці наснився сон, що робити, аби вилікуватися. За рік вона стала на ноги.

1983-го їй дали вже ІІІ групу інвалідності. Степа повернулася в школу вихователем. Наступного року інвалідність зняли. А 1997-го групу продовженого дня скоротили.

— Я тоді працювала найкраще, але мене попросили. Сказали, у вас здоров"я не те, хай молоді працюють.

Того ж року жінка стала на "біржу". Три місяці їй виплачували зарплату зі школи.

— Одного року стажу жінці бракує, бо у період з 20 листопада 1982-го по 20 листопада 1983 року вона мала третю групу інвалідності загального захворювання. Його не зараховують, — каже Любов Кисла, 48 років, начальник відділу контролю за призначенням пенсій у Чернігівській області.

До стажу враховують лише інвалідність, пов"язану з виробничими травмами, та за нещасного випадку на роботі.

— Щодо трьох місяців, то дійсно 10 листопада 1997 року жінку скоротили. Якісь виплати тут є, — Кисла гортає особову справу Степи. — Тож потрібно взяти довідку з центру зайнятості або ж з місця роботи про те, що гроші, які вона отримувала — це збережена заробітна плата. Довідку треба подати в районний Пенсійний фонд.

Зарадити ситуації можна, якщо Віра Степа ще рік працюватиме.

— Зараз у неї пенсія за вислугу років. тому допрацьовувати вона може будь-де, але не за спеціальністю. Однак якщо жінка звернеться до районного управління Пенсійного фонду, напише заяву і скаже, щоб її перевели на пенсію за віком, зможе допрацювати вчителем. Розмір пенсії від того не зміниться. Бо якщо Степа піде на роботу з пенсією за вислугу, жінка не матиме статусу ветерана праці.

Щойно Пенсійний фонд видасть довідку про кількість років трудового стажу, в органах праці Вірі Степі видадуть посвідчення ветерана праці. Відповідно пенсія збільшиться.

Зараз ви читаєте новину «Вірі Степі радять ще рік провчителювати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі