четвер, 06 березня 2008 14:49

Віктор Кубець не може розлучитися

  Віктор Кубець у Житомирі відбуває довічне ув’язнення за вбивство. Його колишня дружина в РАЦСі забрала документи про розлучення. Чоловік не може цього зробити через суперечливе формулювання у законі
Віктор Кубець у Житомирі відбуває довічне ув’язнення за вбивство. Його колишня дружина в РАЦСі забрала документи про розлучення. Чоловік не може цього зробити через суперечливе формулювання у законі

До редакції написав листа з проханням допомогти в оформленні пенсії в"язень Житомирської виправно-трудової колонії N4 68-річний Олександр Степанов. Він працював з 1957 року і має майже 50 років трудового стажу. Але не отримує пенсію в колонії, бо за законом має сам прийти до соцзабезу.

Степанов стверджує, що з Житомирського управління Пенсійного фонду роками отримує відписки, мовляв, зможе отримувати гроші лише після звільнення.

"Я відбуваю покарання в Житомирській колонії посиленого режиму вісім років, — пише Степанов. — До ув"язнення працював провідним конструктором у науково-дослідних інститутах, головним механіком заводу "Дормаш", старшим викладачем Київського політехнічного інституту. Засуджений 1999 року і до суду пенсію не оформлював. 7 років намагаюся добитися пенсії. Я не маю рідних і грошей на адвоката".

— Справді, за частиною 4 статті 122 Кримінально-виконавчого кодексу України особи, які до ув"язнення не оформили пенсію, у колонії цього зробити не можуть, — пояснює Олена Стаднік, головний спеціаліст Міністерства юстиції. — Торік Мін"юст підготував проект закону про зміни до чинних Кримінально-процесуального та Кримінально-виконавчого кодексу. За цим проектом, уточнення "після звільнення їх від покарання" — викреслюється. 19 червня минулого року Верховна Рада прийняла законопроект за основу. Але тоді парламент не був правочинним і президент закон не підписав. Мін"юст у грудні минулого року звернувся до Верховної Ради з пропозицією знову розглянути цей законопроект. Безумовно, засуджені пенсіонери мають право оформити і отримувати пенсію в місцях позбавлення волі.


"Я відбуваю довічне ув"язнення у тюрмі в Житомирі, — пише Віктор Кубець, 53 роки. — Одружився там із Лідією Борових, але 2001 року вона розлучилася зі мною. Лідія живе у Горлівці Донецької області, вона пішла в РАГС і забрала документи про розлучення. А я скільки не звертався до РАГСу, отримую відповідь, що свідоцтво про розірвання шлюбу зможу забрати лише після звільнення. Але ж я засуджений довічно...".

— Мін"юст підготував зміни і до правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, щоб ув"язнений мав право письмово звернутися до органів державної влади. Але Верховна Рада ці зміни відхилила. Будемо знову готувати законопроект і звертатись до народних депутатів, — каже Олена Стаднік.

За Кримінальним кодексом України в редакції 1961 року, пенсіонера, який відбув більшу частину строку і не має зауважень, могли перевести до колонії-поселення з вільнішими умовами, — пишуть до редакції ув"язнені. — А за новою редакцією КК (діє з 1 січня 2004 року) це неможливо. Суперечність така: у колоніїпоселенні людина повинна працювати. А за Конституцією, ув"язнений пенсіонер має право не працювати. Тому адміністрації виправних колоній не погоджуються переводити засуджених пенсіонерів на поселення.

Стаднік пояснює: нині немає такого поняття, як поселення. Є кримінально-виконавчі установи відкритого типу (виправні центри) і закритого типу (виправні колонії) трьох рівнів безпеки: мінімального, середнього і максимального. У Мін"юсті радять звергнути увагу, що існує ст. 81 та 82 Кримінального кодексу України, за якими пенсіонера, який довів своє виправлення, можна і потрібно направляти на умовнодострокове звільнення або переводити до колонії мінімального рівня безпеки. У таких закладах літня людина має право не працювати.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Кубець не може розлучитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі