четвер, 24 березня 2022 00:45

Війна перешкодила навколосвітній подорожі

Автор: FACEBOOK/ВІТАЛІЙ ДЕЙГЕНА
  Віталій Дейнега запланував відправитися в навколосвітню подорож 10 років тому. Вирушив у мандрівку в грудні 2021-го. За два місяці повернувся додому
Віталій Дейнега запланував відправитися в навколосвітню подорож 10 років тому. Вирушив у мандрівку в грудні 2021-го. За два місяці повернувся додому

— Мав повернутися додому 24 лютого. Але зробив це на день раніше. Перед цим бачив, що не вистачає частини важливих ознак майбутнього вторгнення. Але вони з'явилися. І я прискорився, — говорить волонтер і засновник благодійного фонду "Повернись живим" 38-річний Віталій ДЕЙНЕГА. Торік 21 грудня відправився в навколосвітню подорож. Повернувся напередодні російського вторгнення в Україну.

— Ідея відправитися в навколосвітню подорож виникла 10 років тому. Хотів вивчити світ, переусвідомити цінності й повністю перезавантажитися, — розповідає Віталій Дейнега. — Почав збирати гроші, готувати квартиру під здачу, завершувати важливі справи. Планував відправитися у подорож на 31-й день народження — 25 жовтня 2014-го. Але за рік до того розпочався Майдан, а потім — війна.

У травні 2014-го Віталій Дейнега заснував благодійний фонд "Повернись живим". Він став один із найбільших серед тих, що підтримують армію. За час існування вдалося зібрати майже 200 млн грн на купівлю військової техніки.

— Але мрія про подорож нікуди не ділася, — продовжує. — 2017-го я всіх попередив, що за три роки піду з посади. Навесні 2020-го передав владу в фонді, розділивши її між новим директором та наглядовою радою, членів якої шукав понад рік. У моєї мрії про кругосвітку тоді з'явилася чергова дата початку — 25 жовтня 2020 року. Проте через пандемію стало очевидним, що знову переноситься. Спланував, що відправлюся у мандрівку в грудні 2020-го.

Щоб зібрати гроші на подорож, Віталій звернувся до підписників через соцмережі.

— Просив людей підтримати мою мрію на Патреоні (інтернет-платформа, що надає творчим людям можливість фінансової підтримки. — ГПУ). Перераховували гроші, починаючи з долара. Розрахував, що місячний бюджет має становити майже 3 тисячі доларів.

У подорож вирушив разом із відеографом Анатолієм Гаєвським. Планували поїхати через Балкани на Схід і через півтора року повернутися із Заходу. Узяли техніку для відеозйомок, одяг і мінімальний набір медикаментів. За два місяці подорожі побували в Індії, Об'єднаних Арабських Еміратах і на Шрі-Ланці.

— Після Еміратів планував летіти в Латинську Америку. Мав квитки на березень. Але в такій ситуації не міг не повернутися в Україну. Всі ми потрібні тут. Для кожного знайдеться місія, щоб боронити державу, — говорить.

Після російського вторгнення він ініціював запуск інформаційного проєкту "Юкрейніан Вітнесс". За кілька днів зібрав у команду відеографів, журналістів і монтажерів. У різних кутках країни вони фіксують події, що там відбуваються.

— Цей проєкт створили, аби світ бачив те, що в нас робить Росія. Щоб наша визвольна війна не залишалася за ширмою. Щоб її важко було не помічати. Щоб біль, який вона принесла, не був даремний, — розповідає Дейнега. — Зараз ми перебуваємо в історичній миті, коли російське питання може бути закрите для нашої країни остаточно. За умови, що не здамося. Бо якщо не дотиснемо, вони відійдуть, перегрупуються, відновлять армію і знову на нас нападуть.

"Двері не зачинялися, бо перед цим їх виламали поліцейські"

За три місяці подорожі волонтер і засновник благодійного фонду "Повернись живим" 38-річний Віталій Дейнега відвідав три країни.

— Сподобалося скрізь, — розповідає. — Шрі-Ланка — одна з найдешевших країн. Та при тому, що там недорога їжа і транспорт, за місяць витратили 2 тисячі доларів. У цій країні недешево відвідувати визначні й цікаві місця. Вхід до ботанічного саду, наприклад, коштує 10 доларів. Щоб поїхати на сафарі, потрібно заплатити водієві машини 50 доларів і ще стільки ж за в'їзд на територію парку. Ми багато пересувалися — кожні два дні змінювали місце. А в готелі немає знижок, коли поселяєшся на короткий термін. Була пригода, яку ми назвали "найгірший готель Шрі-Ланки". На вокзалі в одному містечку чоловік запропонував провести в такий, де номер коштує 3 долари за ніч. Це виявилася страшна халупа без електрики. Власник запевнив, що все гаразд і світло незабаром з'явиться. Показав кімнату, де вивалюються вікна, не працює душ. А двері не зачинялися на ключ, бо перед цим їх виламали поліцейські.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Війна перешкодила навколосвітній подорожі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі