понеділок, 17 грудня 2007 18:26

Віденський бал в київській опері закінчився під ранок

14 грудня в Національній опері відбувся Віденський бал. Його відвідали 2 тис. гостей. Квитки коштували від 500 до 2500 грн.

О 19.30 до першого під"їзду наближається білий лімузин. Четверо хлопців виносять з нього букети білих троянд. Кажуть, дві години тому квіти доправили спецрейсом із Болгарії. З театру в бордовому піджаку з метеликом виходить головний танцмейстер балу Григорій Чапкіс, 77 років. Він притримує двері, доки заносять квіти, наказує ставити їх у відра з водою. З театру чути жіночий голос:

— Григорий Николаевич, не стойте на сквозняке, простынете.

На другому поверсі на столах півколом стоять бокали з шампанським і білим вином, коньяк та горілка. Офіціанти в білих фартушках везуть столики на коліщатах. На них — канапки з червоню ікрою, півтораметрові смажені рибини, п"ятиярусні торти, прикрашені марципановими фігурками  танцівниць у бальних сукнях та кавалерів у фраках.

Організатор оперного Віденського балу в Києві Денис Кудін каже, що горілку на балу подають уперше.

— Такої традиції за кордоном немає. Але торік наступного дня після балу телефон оргкомітету розривався. І жінки, і чоловіки нарікали, що не було горілки. Думаю, вона гарно піде серед наших бізнесменів і політиків, решта спиртного — для іноземних гостей.

біля столів з наїдками дівчата у вечірніх сукнях продають за 40 грн книжку Григорія Чапкіса "Танец и любовь: секреты долголетия".

Поруч походжає хореограф із ручкою, насвистує собі під ніс. До нього підбігає танцівниця Олена Шоптенко, 19 років.

— Лєночка, бачиш я книгу написав. А писав я її рік і все життя. Я тобі розповім головний секрет довголіття,— каже Чапкіс, піднімається на носочки і щось шепоче Шоптенко на вухо. Та червоніє і швидко відходить убік, хореограф довго і вдоволено сміється.

У залі починає грати оркестр Національної радіокомпанії. Червоною доріжкою йде Олександр Зінченко, 50 років, із дружиною Іриною. Екс-віце-спікер Верховної Ради подає жінці шампанське. Каже, що полюбляє відпочивати на природі, але вирішив зробити подарунок дружині. Їй до вподоби світські події.

— Зате наступні вихідні проведемо за містом, у лісі, — обіцяє жінка.

До подружжя підбігає донецький бізнесмен Андрій Меркула. У руках він тримає бокал з шампанським.

— Хто тут збирається в ліс, заберіть і мене, — просить він. —  Ну, хоч у багажник закиньте! Ви — королева балу, найчарівніша з жінок, — звертається до Ірини. Пані Зінченко каже, що подумає. Політик бере дружину під руку і відводить у інший куток зали.

Східцями піднімається хлопчачий гурт "4 королі". За ними біжить адміністратор вечора Анастасія:

— Ви порушили дрес-код. Вас же просили прийти в метеликах.

Співаки кажуть, що не знайшли їх. Дівчина дістає з сумочки чотири  метелики і просить "королів" негайно їх вдягти. Хлопці відповідають, що зроблять це після того, як вона роздягнеться.

З"являється дизайнер Михайло Воронін, 68 років. На ньому чорний костюм та срібляста краватка. Пояснює, що не вдягнув метелика, аби не видатися смішним:

— Я кругленький і пухкенький. А як вдягну метелика, буду квадратний, як телевізор.

Хвалиться, що бачить на багатьох чоловіках костюми власної марки, махає рукою вбік бізнесмена Андрія Меркули. Той потискає Вороніну руку, пропонує скуштувати усілякої смакоти. Дизайнер відповідає, що не голодний.

— Я теж не голодний, але виклав за квиток на бал шалені бабки. Тому буду об"їдатися до упаду.

— Коли я був на балу в Австрії, — гордо каже модельєр, — то туди люди приходили танцювати.

— Та що ти кажеш! Нащо ж тоді все це наготували?

До зали заходить телеведуча Катерина Осадча, 24 роки. На голові в неї біла перука, на ній— корабель, довгий шлейф від сукні жінка підтримує рукою. Помічає 29-річну співачку Ані Лорак, обнімається з нею. Артистка каже, що заскочила на годинку, аби зустрітися зі своєю кумою Лілею Подкопаєвою.

— Я так скучила за нею. Через роботу частіше бачимо одна одну по телевізору, ніж у житті.

Говорить, що біля театру чекає авто, в якому вона проведе ніч.

— Їхатиму до Полтави, там у мене завтра концерт.

Осадча бажає Лорак не надто перейматися роботою і подумати про особисте життя.

Сходинкам піднімаються 41-річна актриса Ольга Сумська, її матір Ганна Іванівна та донька Антоніна з партнером по танцях Ігорем.

Женитися треба на Гаїті

Сумська розповідає, що сьогодні у них один кавалер на трьох.

— Ігор навчав Тоню танцювати впродовж двох тижнів. Він прекрасний партнер у танцях.

— Не лише в танцях, а й у житті, — тихо додає Тоня.

Ольга уважно дивиться на доньку, прикладає руку до серця.

— Доню, повтори, що ти сказала.

Антоніна ніяково усміхається і мовчить.

До Сумських підходить хлопець із ліцею ім. Івана Богуна — Сергій. Просить Ольгу потанцювати з ним. Актриса обмахується віялом і каже:

— Ви такий низенький...

Сергій запевняє актрису, що "Роксолана" його улюблений фільм.  Сумська погоджується станцювати, просить матір наглядати за Ігорем та Антоніною. Доки Ольга танцює, Ганна Іванівна куштує тістечка. Антоніна та Ігор стоять остронь, тримаючись за руки.

— Женитися треба на Гаїті, — із серйозним видом каже хлопець. — Там такі красиві заходи сонця.

— Ти там був? — захоплено вигукує Антоніна.

— Ні, я бачив фото в Інтернеті.

До них підходить Катерина Осадча. Намагається випитати в Ігоря, хто краще танцює — мати чи донька. Він стенає плечима, ніяково відповідає, що обидві танцюють однаково. Осадча співчутливо хитає головою і відходить убік.

Посеред зали Григорій Чапкіс учить бажаючих вальсувати. Просить нікого не соромитися.

— Можу навчити вальсувати за п"ять хвилин і на шару. У будні година заняття в мене коштує 200 гривень, — заявляє він.

З другої години ночі вальси, полонези та мазурки змінюють латиноамериканські мелодії. Близько третьої гості починають розходитись. Кожному, хто полишає оперний театр, вручають картку з 5% знижкою на білизну від модного дому "Будуар".

Зараз ви читаєте новину «Віденський бал в київській опері закінчився під ранок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі