середа, 16 вересня 2009 07:20

Веніамін Трунов упіймав кульову блискавку

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Донеччанин Веніамін Трунов сконструював автомобіль-амфібію. Їздить у ньому рідко, бо подорожчав бензин
Донеччанин Веніамін Трунов сконструював автомобіль-амфібію. Їздить у ньому рідко, бо подорожчав бензин

74-рiчний Веніамін Трунов живе у пров. Анохiна на околиці Донецька. На лівому крилі двоквартирного барака табличка: "Центр шаромолниевых исследований".

Торкаюся сітки огорожі — лунає пісня Валерія Леонтьєва "Ненаглядная сторона". У дворi блимає світло. Виходить Веніамін Данилович. Він носить сиві бакенбарди. На сорочці під піджаком бракує ґудзика.

— Тсс… Тут все реагирует на движение и звук, — каже. — Замрите, и светомузыка погаснет. Будете говорить негромко, свет будет мерцать, а будете шуметь — никогда не прекратится. Это моя сигнализация.

Від злодіїв?

— Та ні, це так, щоби не було нудно. У воротях у мене сейсмометр. Ось тут, у поштовій скриньці — переговорний пристрій: якщо хтось базікає біля ворiт, мені в майстерні чутно. Магнітофон усе записує, таймер фіксує час — зранку можу прослухати запис усiх нічних подій.

Викочує з гаража авто без дверей і даху. Ззаду під номером червоний гвинт.

— Це одночасно і катер, і машина. Знизу, як пузо черепахи, гладенька. Екологічна — коли запливаю на середину ставка, не залишає на воді плям. Робив її без верстата — разом із дружиною Раїсою Іванівною гнув листи заліза через коліно. Їздили на ній відпочивати на Кавказ. А зараз рідко сідаю за кермо, бо бензин дорогий. Але якщо перетворювач поставити, машина працюватиме на енергії кульових блискавок. Я навчився штучно створювати кулеподібну блискавку і витягувати з неї енергію. Аж два патенти на винахід отримав.

Трунов закочує авто до гаража.

За два роки без дружини тiльки раз зварив собі суп

— Веніамін Данилович овдовів два роки тому, — шепоче його сусідка Валентина Іванівна. — Раїса померла від інсульту. Він після того надірвав серце. Сказав, що всі наукові секрети понесе із собою в могилу. Бо мріяв іще за життя дружини створити засіб, який подовжить їй молодість. А тепер жінки немає, спалив креслення всіх винаходів. Не стежить анi за господарством, анi за собою. Навіть яблук позбирати не хоче.

Удома в Трунова в передпокої старий зламаний холодильник, у горщику засохла квітка. Посеред вітальні на стільці акордеон. На ліжку — пожовклі газетні вирізки.

— 1973-го ми з дружиною вперше зловили блискавку. Я змонтував ланцюг, у який включив саморобний телевізор. Діждалися грози і відійшли на безпечну відстань. Телевізор рознесло вщент, звідти викотилася акуратненька вогняна кулька. Зробила дірку в розкладачці та розжарила теплом кімнату.

Прошу сфотографувати патент на блискавкову установку. Трунов вирізує ножицями з газети квадратики. Затуляє ними кілька цифр на патенті.

— Можуть украсти ідею, — пояснює. — Ви спочатку покладiть мені на рахунок 25 мільйонів доларів, а потім надайте трибуну ООН, щоби я вирішив усі ваші енергетичні проблеми. Ще при президентові Кучмі до мене приїхав якийсь інноваційний фонд. Запитали: "Скiльки треба грошей, щоби енергію кульової блискавки перетворити на електроенергію?" Я попросив на устаткування і роботу скромно — 175 тисяч доларів. Фонд почав шукати гроші, а Кучма раз — і заборонив оплачувати дослідницьку роботу фізичним особам. А моя електростанція могла б забезпечити електрикою пiв-Донецька.

Веніамін Трунов працював слюсарем на заводі транспортного устаткування в Донецьку. Освіта — загальна шкільна. Із дружиною прожили разом 50 років. Дітей не мали.

— Майже всю пенсію, 890 гривень, витрачаю на матеріали для досліджень, а живу, як бомж. Забуваю поїсти. За два роки без дружини тiльки раз зварив собі суп.

Винайшов спосіб приборкати стихію

— У мене три винаходи тягнуть на Нобелівську премію, — запевняє Веніамін Трунов. — Перший — вірусопригнічуючий бібінарний засіб, яким можна захищатися від вірусів свинячого і курячого грипу. Якось захворіла дружина — перед очима все пливло, температура за 40. І на мене зiйшло осяяння — взяв дещо з аптечки, змішав, почав давати жінці, й вона ожила! Якщо цю суміш поставити на потік, коштуватиме всього 2 центи. Друге відкриття — машина для видобутку кульових блискавок. А третє — спосіб приборкання стихій. Утихомирити можу вітер, уповільнити танення снігів, лише заплатіть мені за 40 років дослідницької роботи!

Зараз ви читаєте новину «Веніамін Трунов упіймав кульову блискавку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі