середа, 08 жовтня 2008 19:27

Венера Набідінова знайшла могилу батька через 66 років

Автор: фото: Ірина ГРИЗОДУБ
  Венера Набідінова (ліворуч) та Гулзірам Елдашева читають молитву на могилі батька й діда Набідіна Мансурова в селі Михайлівка Перша Котелевського району Полтавщини
Венера Набідінова (ліворуч) та Гулзірам Елдашева читають молитву на могилі батька й діда Набідіна Мансурова в селі Михайлівка Перша Котелевського району Полтавщини

Вшанувати пам"ять батька й діда Набідіна Мансурова приїхали з Казахстану до України Венера Набідінова та її донька Гулзірам Елдашева. 4 вересня 1943 року чоловік загинув за визволення Михайлівки Першої Котелевського району Полтавщини. Похований у братській могилі в центрі села.

Венера ніколи не бачила батька. Його забрали на війну в середині вересня 1942-го. Донька народилася за місяць. У повноліття взяла за прізвище батькове ім"я. Мерван, мати Венери, після війни отримала повідомлення про загибель чоловіка. Місце поховання там не вказали.

2005-го ім"я Набідіна Мансурова знайшли в казахській "Книзі пам"яті". Він служив рядовим 208-го Гвардійського стрілкового полку 69-ї стрілкової дивізії. До війни працював трактористом у місцевому колгоспі.

Венера зібрала 70 рідних, сусідів, знайомих уперше в день смерті пом"янути батька. За казахськими звичаями, чоловіки й жінки сиділи окремо. Над пісними перепічками прочитали молитву. Кожен з"їв по шматку. Згадали імена всіх померлих у родині.

За кілька днів битви загинуло більше двох тисяч солдат

— Но я чувствовала, что этого было мало. Очень хотелось приехать и поклониться могиле, где похоронен отец, — 66-річна Венера Набідінова говорить російською з акцентом. — Кажется, что моя душа не была бы спокойна и на том свете, если бы я этого не сделала.

До села Венера та Гулзірам привезли букети квітів. Заступник голови Котелевської райдержадміністрації Павло Луговий та голова районної ради ветеранів Ніна Кравченко зустріли їх на залізничному вокзалі та провели до братської могили.

— У роки війни в селі за кілька днів битви з німцями загинуло більше двох тисяч солдат, — розповідає жінкам Ніна Кравченко. — Більшість з них поховали в цій спільній могилі.

Венера знаходить серед прізвищ та імен загиблих батька. Піднімає з донькою руки до неба, починає читати молитву з Корану (47% населення Казахстану — мусульмани-суніти, 44% сповідують православ"я. — "ГПУ").

— Чтоб душа дедушки упокоилась на небесах, — пояснює 27-річна Гулзірам. Її щоками течуть сльози.

Жінки набирають до полотняних мішечків землю. Кажуть, висиплють її на могилу дружини Набідіна в селі Великий Аксу Уйгурського району Алмаатинської області. Мерван померла 1979-го.

Венера — наймолодша дитина Мансурових. Найстарша, 75-річна Нурван також живе в Казахстані.

Зараз ви читаєте новину «Венера Набідінова знайшла могилу батька через 66 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі