середа, 03 лютого 2010 07:11

Василь Галай виніс із пожежі трьох дітей

Житель села Буштино Тячівського району Закарпаття водій пожежної машини 35-річний Василь Галай виніс із палаючого будинку трьох дітей. Пожежа сталася наприкінці 2009-го.

— 14 років уже в пожарній службі, — розповідає в черговому відділенні. — Але рятувати дітей довелося вперше.

Пожежа почалася в обід. Горів будинок Світлани Бикової, 37 років.

— Я покормила дітей і вийшла на 10 хвилин на каву до сусідів, — каже вона. — Через пару минут прибігає свекруха. Питає, від чого такий дим? Ми вибігли, а в нашій хаті вже шифер стріляє, кімнати горять.

— До Буштино сім кілометрів, приїхали швидко, — розказує Василь Галай. — На вулиці Лужній горів дах літньої кухні, в якій жили Бикови. Гасити довелося з двору сусідів, бо на подвір"ї було багато хламу. Хлопці почали розмотувати рукав, а я підскочив до крана, мав відпускати воду. У цей момент почув крики: "Там — діти!".

Василь Галай подав воду.

— Потім забіг усередину хати. За мною ззаду заскочила мати дітей. У клубах диму побачив двох хлопчиків. Вони обнялися і стояли серед кімнати, від переляку мовчали. Я вхопив обох і виніс на двір. Світлана крикнула, що в хаті лишилася однорічна Діана. Я знову заскочив у вогонь. У ліжку в сусідній кімнаті лежала обгоріла дівчинка, без свідомості. Перед тим якраз обвалилася стеля — щастя, що не на дитину. Я вихопив її з колиски і виніс на вулицю.

Діану "швидка" забрала в реанімацію. 10-річного Івана та 8-річного Юрія привели до тями сусіди.

— Я уявив, що то у вогні мої діти, — ніяковіє Василь. — Сам маю двох доньок — 10-річну Валерію і 10-місячну Владку. Жінка Валя потім удома сварила: казала, що міг власних дітей без батька залишити. Та потім похвалила. Валерійка, як почула про трафунок, каже: "Молодець, татку".

Будинок Світлани Бикової згорів дотла. Родина переселилася до родичів у селі. Старші хлопці побували в санаторії, ходять до школи. Діана чотири тижні лежала в дитячій лікарні. У неї обгоріли руки, обличчя, живіт, волосся. Тепер вдома з родиною. Її батьки живуть у цивільному шлюбі.

Я вийшла на 10 хвилин на каву до сусідів

— Пожежа в хаті Бикових сталася від замикання, — каже Василь Галай. — У той день родичі Свєти помагали їм різати дрова. Зранку в них на дворі робила електропила. Електропроводка в стіні не витримала, і пішло замикання.

Обласне управління Міністерства надзвичайних ситуацій подало його кандидатуру на звання "Герой-рятівник року".

Раніше Василь людей не рятував.

— Якось у Тячеві з обгорілої квартири виносив мертву жінку. То страшна картина.

Зараз ви читаєте новину «Василь Галай виніс із пожежі трьох дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі