вівторок, 10 лютого 2009 17:03

Валерій Маснюк вилив на себе 200 тонн води

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Валерій Маснюк обливається холодною водою у подвір’ї свого будинку в Черкасах
Валерій Маснюк обливається холодною водою у подвір’ї свого будинку в Черкасах

"У молодості я був страшенно гарний чоловік. А в 1990-х дивлюся у дзеркало — такий поганий став! На вулиці дівчата й жінки менше на мене звертають увагу. Думаю, треба щось робити. Ану буду взимку ходити роздягнутим", — розповідає 67-річний Валерій Маснюк із Черкас.

Зустрічаємося з ним біля під"їзду його будинку на вул. Тараскова. Чоловік ступає по снігу босоніж. Стає поряд з деревом і виливає на себе два відра холодної води. Перехожі озираються.

— Підрахував, що за 16 років вилив на себе понад 200 тонн води. Колись школярі питали, навіщо воду на голову ллю. Кажу їм, щоб клепки не розсихалися.

Системою оздоровлення Порфирія Іванова чоловік захопився улітку 1992-го.

— Думав, що тих систем багато, а це не так. Якраз приїхав мій колишній учень у Черкаси лікуватися від алкоголю. Я пішов з ним на сеанс. Лектор — колишній алкоголік, вилікувався завдяки системі Іванова. Каже: стань босими ногами, тричі вдихни й ковтни уявний струмінь повітря з неба, попроси в учителя здоров"я собі, рідним і знайомим. Після обливання організм почав енергійніше працювати. Але у ванні обливатися — то не те. Треба на землі босими ногами стояти.

Узимку 1992-го Валерій Маснюк ходив без шапки. Наступного року зняв пальто.

— Верхнього одягу вдома не маю. У морози вдягаю теплу сорочку, светр або піджак. Коли тепліше — ходжу в тенісці й майці. Не хворію і не вживаю ліків. Ото бувало часом насувається грип європейський, єгипетський, азіатський. Мені це не загрожує.

За три тижні встиг закохатися в медсестру

Валерій Маснюк родом із хутора Свободний у Березанському районі на Миколаївщині.

— У першому класі вчився погано, а третій закінчив із грамотою. В армії не служив. Недуга в мене була, в народі зветься "чорна хвороба" — епілепсія. А в ті роки служба в армії була почесним обов"язком. Мати не витримала і сказала у військкоматі, що хворію. На рік дали відстрочку. Поклали на обстеження. За три тижні встиг закохатися в медсестру. Лежу, а мені вже й незручно, почав нервувати, бо подумають, що "сачок". Але напад таки трапився, і мені дали спокій.

Із 60-річною дружиною Марією Ільківною мешкає у дев"ятиповерховому будинку. Мають доньок Тетяну та Ольгу, сина Сергія.

— Познайомилися, коли мав 25 років. Я викладав у школі англійську, вдень учитель, а ввечері парубок. Разом ходили до танцювального гуртка. Одружилися на 50-річчя Великої жовтневої революції. Жалкую, що не вчив дітей у школі української мови. Цей рік для мене є роком запам"ятовування. Щодня вчу бодай одну строфу віршів українських поетів Василя Симоненка й Василя Стуса.

П"ять років тому видав книжку "Вузлики на пам"ять".

— Люди питають суржиком "скажіть, пожалоста, котрий час, скільки врем"я". А воно мене дере. Ну одного поправиш, що не "врем"я" і не "час". "Не скажу вам, "скільки врем"я", не скажу, "которий час", а скажу "котра година" — бо лиш так говорять в нас", — декламує на морозі.

Зараз ви читаєте новину «Валерій Маснюк вилив на себе 200 тонн води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі