вівторок, 14 березня 2017 06:15

Вагітним дають посвідку на проживання

— Аби народити в Італії, достатньо приїхати туди за туристичною візою. У три тижні вагітності звернутися до лікарів. Вони дадуть довідку, що жінка чекає дитя. За цим документом видають посвідку на перебування в Італії "пермессо", — говорить ­вінничанка 34-річна Галина Гориш. Мешкає у Венеції 15 років.

— Одразу слід стати на облік у державній лікарні. Там безкоштовно проводять необхідні аналізи та ультразвукову діагностику. Щомісячний візит до приватного лікаря обходиться у 160 євро.

Лікарі можуть і не випустити вагітну на батьківщину. Вони піклуються про жінок при надії, оформляють страховку, — продовжує Галина. — Якщо жінка приїхала із чоловіком, йому теж видають посвідку на проживання. Він може знайти роботу за контрактом.

Розумно приїхати в Італію за кілька місяців до вагітності. В іноземок, які працюють, багато привілеїв. Я була прибиральницею. Це вважають шкідливою роботою, бо пов'язана з хімією. Коли дізналася про вагітність, повідомила директору. Він мав перевести мене на легшу роботу. Такої не знайшов. Вибрав другий варіант: до пологів і протягом трьох місяців після народження дитини виплачував подвійну ­зар­­плату. До року — 80 ­відсотків заробітної платні. Після року за мною зберігалося робоче місце, — каже Галина. — За направленням сімейного лікаря вагітній дешевше продають ліки. Вітаміни, що коштують 12 євро, обходилися у два євро.

Жінка обирає пологовий будинок. Родичі цілодобово можуть бути поруч. Тим більше, якщо робили кесарів ­розтин. Взяток і торбів не беруть. Максимум — можна залишити квіти.

У лікарні маму з дитям тримають три дні. Після кесаревого — п'ять, як і в Україні. Госпіталь забезпечує усім потрібним. Видають памперси, прокладки, креми, присипки, серветки, білизну.

Нічого не можна приносити з їжі. Породіллі дають меню, і вона формує собі сніданок, обід і вечерю. З напоїв — вода, чай або молоко. Якщо хочемо чогось іншого, на базі кожного госпіталю є бари й ресторани.

При виписці лікарі до дитини не приходять. Перший візит — через місяць до дитячого педіатра.

Дитину реєструють у консульстві

— Українка, яка народила за кордоном, удома отримає допомогу на дитину, — каже юрист 35-річний Ігор Паперний.

— Перед вильотом за кордон треба оформити документи англійською мовою. Медичну картку і решту супровідних документів. В іншій країні доведеться провести від восьми до 12 тижнів. Раніше немовлят не можна брати в літак.

Документи на дитину роблять у консульстві України на основі довідки з лікарні.

Матері після повернення виплатять допомогу. Є випадки, коли гроші перераховували в іншу державу. Наприклад, киянка після пологів залишилася жити у Франції. Їй переказали на картку в євро, — додає юрист.

Валентина МУРАХОВСЬКА

Зараз ви читаєте новину «Вагітним дають посвідку на проживання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі