четвер, 14 липня 2011 10:13

У Решетилівці пряли килими для Адміністрації президента
9

Килимарниця Галина Романчук показує гобелен ”Батьківський вулик”. Його у Решетилівській майстерні художніх промислів на Полтавщині виткали на замовлення кременчужанина. Чоловік для ескізу привіз фото вулика свого батька
Фото: фото: Микола Марченко

У селищі Решетилівка на Полтавщині працює єдина в Україні майстерня художніх промислів. Там виготовляють гладкі двосторонні гобелени та килими ручної роботи за французькою технологією. Співпрацюють із президентською адміністрацією.

— Робили килими для секретаріату Ющенка. І не знали, що там паркет. А шерсть по такій поверхні сильно ковзається. Килими не стали стелити, — розповідає 46-річний Сергій Колінченко, директор майстерні. — Курирував процесом якраз Яценюк. Нам відмовилися оплачувати за килими. А тут його раз — і вибрали головою Верховної Ради. Дав команду, гроші зразу і проплатили. У залі, де президент виступає із промовами, у золоченій рамі вишитий герб і поряд рама, в якій гобелен "Ваза із квітами". То все роботи решетилівських майстрів.

Майстерню створили 2006-го. Працівники раніше робили на фабриці ім. Клари Цеткін. Це одне з найстаріших підприємств художніх промислів України. Належало концерну "Укрхудожпром". До нього входили 25 фабрик.

— Усіх їх купив Леонід Черновецький за часів свого депутатства у Верховній Раді. Київ ставився до фабрики, як до сировинної бази. Постійно вимагали гроші. Без зарплати сиділи місяцями. А в кожного сім'я, діти. Ми із фабрики й пішли. Місцева влада дала приміщення. Організували свою майстерню.

2010-го у Миргороді відпочивала Людмила Янукович.

— Їхала з подругою в Козельщину у монастир поклонитися іконі Божої Матері. Заїхали на кілька хвилин до нас. А пробули дві години. Усе ходили, роздивлялися, замовили собі блузи. А Людмила Олександрівна замовила й гобелени "Вечірнє село" із сільськими краєвидами та "Полтавський край". Телеведучі Антін Мухарський та його дружина Сніжана Єгорова купили оригінальну сорочку із вишивкою білим по білому.

Дзвонить мобільний телефон. Директор вибачається.

— Сергію Олександровичу, це помічник народного депутата Ляшка. Народний депутат зараз у Полтаві, хоче із вами зустрітися, — чути жіночий голос.

— Ми готові зустрітися з народним депутатом, — відповідає Колінченко. — Приїхав був народний депутат, сам невеликий зростом. Прізвище якесь таке, не запам'ятав. Замовив вишити сорочку. І видно у вишивці ні бе ні ме. А раз депутат, то вхопив Бога за бороду. Як почав наших вишивальниць оскорбляти. Та все мат-перемат. Насилу випроводили.

Два великі гобелени замовила колишній прем'єр Юлія Тимошенко. Президент Віктор Янукович купив вишиванку на Сорочинському ярмарку.

— Сторгувалися за 1,5 тисячі гривень. На другий день, якраз пройшов сюжет по телебаченню, подзвонили знайомі з Одеси. Питають, чому так сильно продешевив. А я: "Не буду три шкури дерти з президента. Скільки коштує, за стільки й продав".

Працюють із пряжею новозеландської шерсті. Вона найменше кошлатиться.

— Щоб килимарниця приступила до роботи, потрібно зробити передоплату не менше 30 відсотків. Буває, замовлений гобелен забирають аж через рік-півтора, — розповідає килимарниця Галина Романчук. — Над гобеленом у півтора квадратних метра працюю не менше місяця. Уявіть, наскільки це копітка робота. У тому портреті десь не так потягнув нитку, і людина виглядає косоокою.

Зараз ви читаєте новину «У Решетилівці пряли килими для Адміністрації президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі