пʼятниця, 25 січня 2013 07:15

"У цей день більше думаю про свої гріхи"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет — у миру Михайло Денисенко — щодня працює з дев’ятої ранку до опівночі
Глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет — у миру Михайло Денисенко — щодня працює з дев’ятої ранку до опівночі

23 січня главі Української православної церкви Київського патріархату Філарету виповнилося 84 роки. Уранці він узяв участь у святковій літургії з цієї нагоди у Володимирівському соборі. Після обіду приймав гостей у своїй резиденції.

Вона розташована в центрі Києва на вул. Пушкінській, 36. Триповерхова будівля облицьована білим камінням, яке місцями потемніло від дощів. Хвіртка на територію відчинена. У дворі стоять із десяток машин: два срібні "крайслери", кілька джипів і "тойоти".

У кухні жінка в синьому фартуху та білій хустці перемиває посуд після святкового обіду.

— Обід був скромним, — каже вона. — Ніяких делікатесів, бо патріарх такого не любить. Наварили картоплі, насмажили риби. Алкоголю на столі не було, бо зараз піст.

Відвідувачів зустрічає єпископ Юліан. Він у штанях зі стрілками і блакитній сорочці. Розповідає анекдот священикові в чорному пальті поверх ряси:

— Изя, я вчера проходил мимо вашего дома, в окно видел, как вы с Сарочкою шалили. Я так смеялся, так смеялся. А Изя спрашивает: "Хочешь еще больше посмеяться? Меня там не было!".

Чоловік у рясі витягає з кишені прозорий пакет із трьома перемотаними резинками пачками купюр по 5, 10 та 20 грн.

— Це ви прийшли гроші за книжки віддати в наш видавничий відділ? — питає єпископ Юліан. — То вже треба було хоч помінять на крупніші. А то знаєте, скільки це матушка Варвара їх перераховуватиме? За цим ділом можна до вечора сидіть.

У резиденцію заходить владика 54-річний Олександр — настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці Пирогощі. Юліан відчиняє перед ним двері. Називає його "ваше старійшество".

— Оце ти вже мені компліментів наговорив, — хмуриться. — Я коли був таким молодим, як ти, то мій наставник владика Володимир мені казав: "Ти знаєш, я б оце запросто поміняв своє архієрейство на твою молодість". Він тоді зрозумів, що в цьому світі найважливіше.

— Та я ж це не про ваш вік, а про ваше значення сказав, — виправдовується єпископ. — Мав на увазі ваш досвід і вашу вагу.

— Вага тоже єсть, — владика повільно опускається на стілець. Рукою притримує великий живіт. — Сьогодні багато гостей приїздило. Але чотири роки тому, на ювілей, було більше. Тоді від вхідних воріт черга стояла.

У приймальні великий стіл на 40 персон. Попід стінами вази з білими трояндами.

— День народження — це хороший привід замислитися над своїм життям, — патріарх у чорній рясі стоїть посеред кімнати. Він без головного убору, волосся сиве. Очі сині, зморщок майже не видно. — У цей день стараюся більше думати про вічне, про свої гріхи. Прошу, щоб Господь простив і дарував вічне життя. Сьогодні мені приготували святковий обід. На столі були лише пісні страви. Торта не було, я солодкого не їм — у мене діабет.

Відпочивати сьогодні не буду. Щодня працюю до 12-ї ночі. Прокидаюся вранці й уже о дев'ятій знову беруся до роботи. Зараз працюю над перекладами писань святих отців із російської на українську. Ми за минулий рік видали 30 томів. Плануємо перекласти всі, а їх близько двох сотень.

Патріарх благословляє і прощається. Вітання приймає до 18.00.

— 23 січня президент патріарха не вітав, бо був у Давосі, — розповідає речник УПЦ КП архієпископ 35-річний Євстратій Зоря. — Він привітав його напередодні, під час святкування Дня Соборності. Побажав гарного здоров'я і сказав, що підписав письмове вітання на його адресу. Вітання від прем'єр-міністра вчора не отримали.

Питаємо, чи правда, що Філарет нещодавно хворів.

— Святіший лежав у лікарні, але не через хворобу. Двічі на рік він проходить профілактичний курс. Дай Бог кожному в такому віці таке ж добре здоров'я, працездатність і світлий розум.

— 20 років тому з ініціативи Олеся Гончара збирали гроші на відновлення Михайлівського золотоверхого собору. Акцію проводили в Нацбанку. Патріарх запізнився. Ми з покійним Вадимом Гетьманом сказали, що він обов'язково має стояти на подіумі. Допомогли йому пробратися крізь натовп. Патріарх простояв там на одній нозі 2,5 години. Буквально зависав у повітрі, від найменшого поштовху міг звалитися вниз. Коли спустився, сказав: "Усе було нормально". Тоді я повірив у його незвичайну енергетику, — каже голова "Просвіти" 73-річний Павло Мовчан.

Зараз ви читаєте новину «"У цей день більше думаю про свої гріхи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі