вівторок, 03 серпня 2010 00:14

В Антарктиду на роботу шукають кухаря

Автор: фото з сайта www.uac.gov.ua
  Харків’янин Олександр Колосков рік працював в Антарктиді у складі 10-ї Української антарктичної експедиції. До кінця вересня на роботу в Антарктиду набиратимуть дизеліста-електрика, механіка-електрика, хірурга, анестезіолога, травматолога, біолога, метеор
Харків’янин Олександр Колосков рік працював в Антарктиді у складі 10-ї Української антарктичної експедиції. До кінця вересня на роботу в Антарктиду набиратимуть дизеліста-електрика, механіка-електрика, хірурга, анестезіолога, травматолога, біолога, метеор

21 липня розпочався набір працівників на українську станцію "Академік Вернадський" в Антарктиді. На роботу запрошують дизеліста-електрика, механіка-електрика, хірурга, анестезіолога, травматолога, біолога, метеоролога та кухаря. За рік роботи платитимуть $12 тис.

— 16-та за рахунком експедиція відправиться у березні 2011-го, — каже прес-секретар антарктичного центру Володимир Бочкарьов. — Попередні роки був конкурс — троє людей на одне місце. Головні вимоги — міцне здоров"я, досвід роботи за спеціальністю не менше п"яти років, знання англійської або іспанської. Володіти мовами треба, щоб спілкуватися з колегами з інших експедицій. Аби не несли куплених медоглядів, у центрі проводимо свій.

Лікар 62-річний Євген Моісеєнко в Антарктиді був двічі.

— Полярники мають бути сильними фізично, бо експедиції важкі. Під час останньої в дорозі почався сильний шторм. Чотири доби корабель кидало в різні сторони. Усіх нудило, боліли голови. Добре, що ніхто серйозно не постраждав. Полярники хворіють на депресію, запалення легенів. Кілька разів вирізав їм апендицит.

В експедицію беруть чоловіків віком 25–45 років. Від жінок заявок майже не буває.

— Бути стільки часу без родини і далеко від цивілізації зможе не кожна жінка, — говорить Євген. — Одного року взяли в експедицію чотирьох жінок. Кожна на станції знайшла собі чоловіка. Усі повиходили заміж.

Продукти в Антарктиду привозять двічі на рік. Це м"ясо, крупи, овочі, сухе або згущене молоко, консерви. Зрідка сало. Алкоголь вживати заборонено. Хліб випікають самі.

В експедицію беруть чоловіків віком 25–45 років. Від жінок заявок майже не буває

— Літо на Південному полюсі, коли в нас зима. Найнижча температура повітря на ділянці, де розміщена українська станція, -44°С. В інших регіонах до -72°С. Улітку +5°С.

Киянин 25-річний Павло Клімов відбір не пройшов, бо працює менеджером в одній зі столичних фірм. Хоче поїхати на Південний полюс самотужки. За його підрахунками, потрібно не менше $4 тис. Найдорожче обійдеться переліт до Аргентини в обидва боки — $1,5 тис. Звідти — пароплавом до станції — ще $1800.

— Я не раз спілкувався з тими, хто там працював. Усі задоволені, — говорить Павло. — Найбільше скаржилися на відсутність сексу. Єдина надія на туристок, які приїжджають із різних країн. Їхній пароплав стоїть 2–3 години, за цей час треба встигнути затягнути жінку в ліжко.

Станцію "Академік Вернадський" заснували 1996 року на базі станції "Фарадей", яку Україні передала Британська антарктична служба. Експедиції фінансують із державного бюджету. На кожну потрібно не менше $1 млн.

Набір на роботу триватиме до кінця вересня. Сформовану групу відправлять на двотижневе навчання в Макарів під Києвом, де є база від антарктичного центру. Там команда житиме в умовах, наближених до полярних.

Зараз ви читаєте новину «В Антарктиду на роботу шукають кухаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі