понеділок, 23 жовтня 2006 17:57

Українці виграли етап чемпіонату світу з авторалі

Автор: фото: Вікторія МАЙСТРЕНКО
  22 жовтня гонщики Любомир Шумаков (ліворуч) і Юрій Шаповалов нагороджували переможців авторалі ”Київська осінь 2006” на майдані Незалежності в Києві
22 жовтня гонщики Любомир Шумаков (ліворуч) і Юрій Шаповалов нагороджували переможців авторалі ”Київська осінь 2006” на майдані Незалежності в Києві

34-річний Юрій Шаповалов із Кременчука на Полтавщині та киянин Любомир Шумаков, 29 років, уперше в історії українського автоспорту перемогли на етапі чемпіонату світу з авторалі.

У Туреччині стартувало 80 екіпажів. Наш їхав на "Мітцубісі Лансер EVO VIII". За три дні треба було подолати 1200 км — з Кемера до Анталії. Траса пролягала кам"яним узбережжям та гірськими дорогами. Довелося підніматися на висоту 1800 м над рівнем моря.

В екіпажі Юрій — пілот, Любомир — штурман. Щасливий для них етап був 13-м. Розпочався він у п"ятницю 13 жовтня, тривав три дні.

— В Україні одна гонка 120 кілометрів, а в Туреччині — втричі довша. Перегони розпочиналися о сьомій ранку, закінчувалися о першій ночі, — розповідає Любомир. — В останній день нас мало не зняли з траси. Я забув свій шолом у гаражі. А їхати без нього заборонено. Наш механік біг 800 метрів із шоломом, а інший механік затягував час — вдавав, начебто заправляє нашу машину.

— І бак у нас був лише на 65 літрів, — додає Юрій. — Зазвичай на міжнародних перегонах використовують бак на 85 літрів. Нам ледь вистачило бензину. Щоб зекономити пальне, коли їхали з гірки — глушили двигун.

В останній день нас мало не зняли з траси

Юрій каже, що "мітцубісі" купив рік тому за власні гроші:

— Заплатив 40 тисяч доларів. На вдосконалення пішло ще 60 тисяч євро. Бензин беремо спеціальний, спортивний, по шість євро за літр. З України до Туреччини везли 600 літрів.

Призового фонду на ралі не було, тому боролися лише за титул чемпіонів. Шаповалов і Шумаков навіть кубка не отримали. Тренуються разом три роки у Криму — на гірських дорогах. Часто їздять на автодромі "Чайка" під Києвом.

Юрій автоспортом займається вісім років, після школи працював на КрАЗі, у бюро швидкісних випробувань. Пригадує участь у перших змаганнях. Це були кільцеві перегони на "Чайці". Їздив на маленькому боліді "Естонія". Зайняв третє місце, бо інші не доїхали до фінішу. Узагалі ж Шаповалов — бізнесмен: має в Україні кілька магазинів аудіо- та відеотехніки. Із дружиною розійшовся. Старший син, 13-річний Назар, захоплюється картингом. Мріє бути гонщиком, як батько. 10-річна донька Мілана танцюристка.

Любомир учився в духовній семінарії у Києві, але не закінчив її. Працював ведучим на кількох столичних радіостанціях. Веде програму "Авторанок" на каналі "Інтер". З дружиною теж розлучився. Скаржиться, що та неохоче дозволяє бачитися з 5-річною донькою Євою. Після повернення з Туреччини Любомир запропонував руку і серце коханій дівчині Альоні — радіожурналістці.

За кілька днів Шаповалов і Шумаков візьмуть участь у заключному етапі чемпіонату України з авторалі. Пройде він у Чернівцях. 

Зараз ви читаєте новину «Українці виграли етап чемпіонату світу з авторалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі