вівторок, 13 лютого 2018 05:20

Удовенко умів попросити так, щоб не відмовили

Автор: ФОТО надане ДмитромПаламарчуком
  Фото зроблене восени 1999 року. Тоді колишній міністр закордонних справ Геннадій Удовенко (праворуч) балотувався в президенти. Дмитро Понамарчук (ліворуч) був керівником його прес-служби
Фото зроблене восени 1999 року. Тоді колишній міністр закордонних справ Геннадій Удовенко (праворуч) балотувався в президенти. Дмитро Понамарчук (ліворуч) був керівником його прес-служби

— Геннадій Йосипович був дипломат від природи. Мав залізні нерви. Аби добитися свого, ніколи не наказував. Умів попросити так, щоб не відмовили, — каже екс-голова прес-центру Народного Руху України 55-річний Дмитро Понамарчук про колишнього міністра закордонних справ Геннадія Удовенка. 12 лютого виповнилося п'ять років із дня його смерті. Він помер від раку на 82-му році.

Геннадій Удовенко сім років був постійним представником України при ООН. 1994-го став міністром закордонних справ. Обіймав цю посаду чотири роки. 1999-го очолив Народний Рух. Тоді ж узяв участь у президентських виборах. Посів сьоме місце серед 13 претендентів.

— Почали працювати з Геннадієм Йосиповичем перед президентськими виборами, — розповідає Понамарчук. — У ті час він їздив білою "Волгою". Завжди одягав костюм і краватку. Був трудяга, працював без вихідних. На своєму робочому місці завжди мав ідеальний порядок. Усі папери систематизовано розкладав по полицях. Якось мені потрібен був документ. Назвав дату, а Геннадій Йосипович знайшов його за кілька секунд.

Він мав якийсь внутрішній годинник — ніколи не приходив раніше й не запізнювався на зустрічі. Завжди пам'ятав про дні народження колег. Дарував квіти й цілував у щоку.

Якось поверталися з ним до Києва після зустрічі з виборцями в Дніпрі. Місцеві рухівці поклали нам у дорогу пляшку коньяку. Геннадій Йосипович відмовлявся: "Та нащо? Ми ж вечеряли". Та вони відмови не приймали. У поїзді розпили пляшку й полягали спати. Вранці він прокинувся бадьорим і сповненим сил.

Геннадія Удовенка тричі обирали депутатом Верховної Ради.

— Коли Удовенко працював головою комітету з питань прав людини, отримував багато листів, — говорить Понамарчук. — Одна баба написала: "У мене пропав пес. Зверталася в міліцію, там не хочуть братися за це. Допоможіть". Геннадій Йосипович усім відповідав. Тексти набирав секретар, а він підписував.

Зараз ви читаєте новину «Удовенко умів попросити так, щоб не відмовили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі