вівторок, 21 червня 2011 05:45

Удова Андрія Сахарова померла від серцевого нападу

Автор: фото з сайта www.telegraph.co.uk
  ”Олена Боннер не любила куховарити. В них пригощали лише чаєм і купленим у магазині печивом”, — кажуть друзі про вдову Андрія Сахарова
”Олена Боннер не любила куховарити. В них пригощали лише чаєм і купленим у магазині печивом”, — кажуть друзі про вдову Андрія Сахарова

89-річна Олена Боннер померла 18 червня в американському місті Бостон. У вдови академіка Андрія Сахарова стався серцевий напад.

— Мама довго хворіла, майже три місяці перед смертю провела в лікарні, — каже донька від першого шлюбу Тетяна Янкелевич. — Попрощатися з нею можна буде 21 червня у часовні "Станецкі Меморіал" в американському місті Бруклін. Потім тіло кремуємо і перевеземо до Москви. Вона хотіла, аби її поховали на Востряковському кладовищі поряд із Андрієм Сахаровим, матір'ю і братом. Я прошу друзів не приносити квітів і вінків. Краще перерахуйте гроші у фонд академіка Сахарова.

Олена під час Другої світової війни була медсестрою. Із Сахаровим познайомилася в суді, де захищала дисидентів, 1972-го побралися. Супроводжувала чоловіка у засланні у місті Горькому. По його смерті працювала в комісії з прав людини при російському президентові Борисові Єльцині. 1994 року покинула її, протестуючи проти війни у Чечні.

—  Я стара й мені набридло підписувати звернення в ООН, до Путіна, до Європейської спільноти. Хочеться сказати: пішли ви всі, — казала.

Переїхала жити в Америку до дітей від першого шлюбу — Тетяни й Олексія. Через хворобу серця їй заборонили подорожувати літаками. Тому з дітьми торік не прилетіла в Москву на ювілей Сахарова.

— Я познайомився з ними на засланні в Східному Сибіру, — згадує правозахисник 83-річний Євген Сверстюк. — Їздив до них у гості в Москву. Олена була сильною жінкою, курила, любила міцне слівце. Не любила куховарити. У Сахарова пригощали лише чаєм і купленим у магазині печивом, бутербродами. Андрій Дмитрович був сама делікатність. Дружина просила його вставляти в доповіді лайку для більшого ефекту. Але я не чув, щоб він уживав ті слова.

Зараз ви читаєте новину «Удова Андрія Сахарова померла від серцевого нападу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі