понеділок, 18 червня 2007 15:04

У шлюбну ніч Олександр Саркісянц дивився футбол

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Режисер Олександр Саркісянц каже, що сварився з дружиною лише раз
Режисер Олександр Саркісянц каже, що сварився з дружиною лише раз

У балетній залі Закарпатського облмуздрамтеатру режисер Олександр Саркісянц, 58 років, репетирує п"єсу британського драматурга Ніла Саймона "Дурні". Каже, що вона про українців.

Дія п"єси відбувається в українському селі Куличівка. Режисер робить 20-хвилинну перерву, запалює сигарету "Мальборо". Починає згадувати, як одружувався.

— Ми з товаришем жили на п"ятому поверсі в малосімейці, а моя майбутня дружина Галя — на першому, — розповідає російською. — У неї в туалеті щось із трубами сталося. Друг каже: "Там такі дєвки класні. Давай познайомимося". Він представив мене сантехніком. Потім кілька разів Галя позичала мені гроші. Коли набігло 75 карбованців, я вирішив з нею одружитися. Жінка не любить, коли я розповідаю цю історію, — сміється Саркісянц. — Вона тепер у бізнес вдарилася. Має подарункові відділи в магазинах "Карпати" й "Україна".

Уточнюю, коли він побрався з Галиною.

— 1981-го, ні, 1983-го, — плутається Саркісянц. — Пам"ятаю, того дня грали футбольні збірні СРСР і Бельгії. Ми ще програли 4:2. Точно, це було 14 липня! У першу шлюбну ніч я дивився футбол. Галя питає: "Ти будеш зі мною щось робити?". А я відповідаю: "Зачекай, бо наші програють".

Телефонує дружині. Просить нагадати, в якому році побралися.

— 1986-го, — повідомляє мені. — Дітей в нас нема. Зате тримаємо кішку Ксюшу, порода — ужгородська осіння, на смітнику її знайшов. І скотч-тер"єра, як у президента США Джорджа Буша. Такі вушка, хвостик, борода, — показує на собі. — Звати його по-голландськи — Гульден.

У підвалі театру в Саркісянца є майстерня. У ній він відливає чеканки.

Поклав тапки біля каструлі з борщем

— Оця називається "Навздогін за примарним щастям", — показує. — На ній хлопець перестрибує на коні через кохану. Хоче наздогнати іншу дівчину. А та летить на мильній бульбашці. Бульбашка лопається, а хлопець умирає. Поряд із ним скаче Смерть. Цю роботу я створив 30 років тому.

Каже, що в театрі є лише дві його картини. Решта висять по музеях. Хвалиться, що в майстерні побували мер Ужгорода Сергій Ратушняк, 45 років, та міністр з надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич, 40 років.

— Ратушняк добре розуміється на культурі. А Шуфрич який класний! Після спектаклю "Нічний сторож і прачка" подарував букет троянд. Я проводив на Закарпатті конкурс краси. Перша дружина Шуфрича Наталя Ворона брала в ньому участь. Тоді Нестор у неї і закохався.

В Олександра дзвонить телефон.

— Так, почисть, — каже чоловік у слухавку. — І залий холодною водою.

Дружина питає, чи можна почистити картоплю, — пояснює Саркісянц. — Усім чоловікам одразу після одруження на стіні в кухні треба видряпати цифру "3". Хай дружина знає, що має тільки три спроби посваритися. Моя Галя одну вже використала: коли я поклав тапки біля каструлі з борщем. Відтоді ми не сварилися.

1948, 6 липня — Олександр Саркісянц народився в місті Калініні (нині Твер), Росія, у родині військового
1949 — родина переїхала до Вінниці
1953 — охрестили у православній церкві
1972 — закінчив Рівненський інститут інженерів водного господарства; працював у Рівному слюсарем, інженером
1976 — відлив картину "Навздогін за примарним щастям"
1980 — закінчив Київський театральний інститут, режисер Закарпатського обласного муздрамтеатру
1986, 14 липня — одружився з уродженкою Миколаєва Галиною

Зараз ви читаєте новину «У шлюбну ніч Олександр Саркісянц дивився футбол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі