четвер, 11 лютого 2021 06:05

"У день смерті сказав: "Моя свічка догорає"

Автор: Фото з особистого архіву Миколи Сарахана
  Микола Сарахан мав освіту фельдшера й журналіста. Видав 11 поетичних сатирично-гумористичних ­збірок
Микола Сарахан мав освіту фельдшера й журналіста. Видав 11 поетичних сатирично-гумористичних ­збірок

Провели дев'ятини за поетом-сатириком 78-річним Миколою САРАХАНОМ із міста Калинівка на Вінниччині. Його не стало 24 січня.

— Батька непокоїли сильні болі в животі. 12 січня поїхали в лікарню. Обстеження показало пухлину в кишечнику. Медики сказали, метастази пішли в печінку. Лікування вже не подіє, допоможуть лише знеболювальні. Татові не наважилися сказати про хворобу. Ми повідомили самі, — говорить донька 36-річна Тетяна Сарахан.

Лікар прогнозував, що Микола Сарахан житиме ще кілька місяців. Він помер за 12 днів.

— Відчував, що йому залишилося недовго. В день смерті сказав: "Моя свічка догорає". А за 7 годин пішов тихо-тихо. Перед цим попросив матір вийти з кімнати, — каже Тетяна.

Микола Сарахан двічі намагався вступити на факультет журналістики Київського університету. Але отримав двійку з німецької мови. Вивчився на фельдшера. За вісім років вирішив кинути медицину заради журналістики. Працював кореспондентом і заступником головного редактора районної газети. Був спецкором обласного видання "13 округ", дописував у всеукраїнські видання.

Видав 11 поетичних сатирично-гумористичних збірок. За книжку "Чемерпільська відьма" отримав Всеукраїнську премію ім. Степана Руданського. Готувався написати роман.

— Головною героїнею мала стати дівчина, яку врятував на другому році армійської служби, — розповідав Микола Сарахан.

Із дружиною 63-річною Лідією Власівною виховали двох дітей. Син Ігор працює на пилорамі, донька Тетяна — журналіст. Залишилися онуки 11-річний Дмитро, 14-місячна Дарина й Мілана, 7 місяців.

Миколу Сарахана поховали в селі Лісова Лисіївка Калинівського району. Родом він був із Кіровоградщини.

— У Лисіївці батько починав кар'єру медика. Там завідував фельдшерсько-акушерським пунктом, — говорить донька. — В день смерті показав фото, яке хотів би на пам'ятник. Там він молодий, красивий.

Зараз ви читаєте новину «"У день смерті сказав: "Моя свічка догорає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі