четвер, 16 вересня 2010 03:00

У Анастасії Романченко не ростуть руки та ноги

Автор: фото: Лариса КОЖУШКО
  Анастасія Романченко з міста Звенигородка на Черкащині хворіє на ахондроплазію. Якщо їй не зробити дві операції, вона виросте не вищою одного метра
Анастасія Романченко з міста Звенигородка на Черкащині хворіє на ахондроплазію. Якщо їй не зробити дві операції, вона виросте не вищою одного метра

У 4-річної Анастасії Романченко з міста Звенигородка на Черкащині від народження не розвиваються руки і ноги. На зріст їй ніби 2 роки. Ця хвороба називається ахондроплазією, коли тулуб і голова ростуть, а кінцівки — ні. Якщо дитину не лікувати, стає карликом.

— У нас уже була одна операція. Її зробив лікар приватної клініки "Ладістен" Віталій Векліч, — розповідає мати Олена, 25 років. — Ніжки стали довшими на сім з половиною сантиметрів. Тоді на це позичили 9 тисяч доларів. Ще не віддали. Потрібні дві нові операції. Мусимо зібрати 30 тисяч доларів.

Олена показує доньчині ноги. На них є шрами від апарата Єлізарова. Лікарі вставили Анастасії у кістки металеві шпиці для витяжки. Вільне місце заросло хрящем. Згодом він перетворився на кістку. Дитина навіть бігає, але навшпиньки, бо м"язи після операції стягнуті.

— Вагітною обстежувалася на УЗД. Ніби все було нормально. Хворобу виявили тільки після родів. Лікарі кажуть, що причина цьому — нестача вітамінів. Коли виношувала Настю, ніби й ні в чому собі не отказувала. Тільки дуже хотілося щербету, а його не було ні в одному магазині.

Дівчина не може самостійно їсти ложкою. Короткими руками не зніме собі трусики, щоб сісти на горщик. Долонею ледь дістає до тім"я голови.

Дуже хотілося щербету, а його не було ні в одному магазині

— В Охматдиті мені не дали довідки, що Насті потрібна операція. Сказали, якщо дитина жива, то хай живе, а лікувати нема толку. І до бувшої прем"єр-міністра Тимошенко дзвонила у прийомну. Поговорили. Сказали, що нема фінансів.

Настя розумово розвинена. Співає пісні з улюблених мультфільмів, розказує вірші. За кілька років батьки планують віддати її до школи. Аби зібрати грошей, продають двокімнатну квартиру в сусідньому місті Ватутіне. Колись батько дівчинки 30-річний Юрій Романченко купив за $3 тис. Тепер коштує $20 тис. Ватутіне — шахтарське містечко. Там мало заможних людей. Жодний покупець поки що не відгукнувся.

— Коли Насті був рік, ми взяли у кредит авто "Шевроле Авео". Машиною возили Настю до лікарів. Три роки проплатили, залишилося ще чотири. Я працюю на хлібозаводі простим робочим. Заробітки йдуть на погашення боргу. Хотіли машину продати, але через кредит ніхто не купить, — говорить Юрій Романченко.

— Я хотіла би народити ще одну дитину, — додає Олена.— Якби тільки вилікувати Настю. Мрію, щоб донька виросла здоровою і створила свою сім"ю.

Номер мобільного Олени Романченко — (098) 675 24 64. Номер картки у "Приватбанку" — 4405885016373265.

Зараз ви читаєте новину «У Анастасії Романченко не ростуть руки та ноги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі