четвер, 02 червня 2011 03:45

"Треба гроші, бо дєвочкам треба нові плаття купляти"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Вихованці Вишгородського дитячого будинку ”Любисток” на Київщині сидять в одній з кімнат закладу. Діти сплять на двоповерхових ліжках
Вихованці Вишгородського дитячого будинку ”Любисток” на Київщині сидять в одній з кімнат закладу. Діти сплять на двоповерхових ліжках

У Вишгородському дитячому будинку "Любисток" на Київщині живуть 35 дітей, позбавлених батьківського піклування. У кімнатах двоповерхові ліжка. На стільчиках розкладені м'які іграшки. Приміщення дитбудинку старе. Стіни  розфарбовані різними барвами. У коридорах намальовані зелені поля, квіти.

— Мої мама і папа віддали мене в дєтдом, бо вони мало заробляють грошей, — розказує 16-річна Ольга Потапенко. — Я б хотіла зустрітися з президентом і сказати йому, щоб він зібрав усіх безробітних людей і построїв їм город із заводами і фабриками. І всі безробітні люди переїхали б туди і влаштувалися б на роботу. Тоді батьки заберуть дітей із дитбудинків і будуть жити з ними. А я матиму свою сім'ю, і своїх дітей ніколи не віддам у дєтдом.

10-річна Ірина Присяжнюк несе до кімнати кілька дитячих книжок. Коли всміхається, на одному з верхніх зубів у неї виблискує зірочка, яку їй вмонтувала стоматолог. Таку дитина побачила в співачки по телевізору і попросила зробити собі.

— Мені нравиться тута, — розгладжує спідницю дівчинка. Руки у неї вимащені аквареллю. — Но я хочу жити зі своїми братіком і сестричкою в отдєльній квартірі в городі. Щоб у мене була отдєльна комната. Мама померла давно, а папа є, але він з нами не общається. Я буду посуду мити і картошку чистити, сестричка хай їсти варить. А братік буде на роботу ходити, гроші заробляти. Нам треба гроші, бо дєвочкам треба нові плаття купляти. Зараз моя сестричка Оля живе зі мною в дєтдомі, їй 16 років. А братік Діма — в Києві. Він десь робить, бо йому вже 22 роки. Діма Олі пісьма пише, а Оля їх мені читає, а потом складає в пакетік. Діма приїде скоро, на Оліне день народження.

У сусідній кімнаті хлопці граються на комп'ютерах.

— Я щитаю, вся біда України в тому, що депутати не можуть подружитися, — пригладжує волосся 14-річний Руслан Давиденко. — Я дивлюся новості, там показують, як депутати б'ються і через то не можуть закони написати. Треба їм пограти у монополію або футбол, аби не сварилися. Їх треба на команди розбити і чемпіонати проводити, щоб вони вболівали один за одного. Тоді подружаться.

16-річний Нікіта Солдатенко допомагає ввімкнути комп'ютера Русланові, тисне на всі кнопки підряд.

— Треба прийняти закон, щоб не смітили, — говорить Нікіта. —  Поставити міліціонерів, аби вони слідили, щоб люди не кидали сміття. А якщо побачать, що хтось кинув, то хай ловлять і заставляють прибрати і за собою, і цілу вулицю. І штраф хай великий буде. Тоді не будуть розкидати. І ще треба прийняти закон, щоб люди не розводилися, а разом жили.

Зараз ви читаєте новину «"Треба гроші, бо дєвочкам треба нові плаття купляти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі