четвер, 16 грудня 2010 00:15

Татуювання із зеленого чорнила не стирається

У Берліні на 20-му фестивалі любителів тату своє тіло наколками вкрили чотири сотні людей.

— Татуювання — це спосіб змінити себе, — каже німець 24-річний Крістофер Ельтмен. У нього півтіла в тату. — Перше зробив у 21 рік. Майстер довго вимагав у мене паспорт, бо я невисокий, не був схожий на повнолітнього. Довелося йти до салону із батьком. Це був подарунок на Різдво. Я наколов на правій руці ім'я своєї дівчини, на лівій — імена матері та батька. Дівчина кинула мене через півроку. Тату вирішив не видаляти. Тепер усім дівчатам кажу, що то ім'я моєї кузини, щоб не ревнували.

Після першої наколки в Крістофера змінилися смаки.

— Тату залишиться з тобою назавжди, стане частиною твого тіла, змінить уподобання й характер. Я ненавидів яблука та груші, а після татуювання закортіло фруктів. Змінив раціон. П'ю молоко і їм сир. А в дитинстві не любив молочного. Раніше був дратівливий. Тепер спокійний, наче удав.

На грудях і животі в Крістофера — малюнок триголового дракона, на руках — язики полум'я, змії та тернове гілля, на шиї — чотири китайські ієрогліфи.

— Татуювання на шиї найболючіше. Дуже пече, коли робиш наколку на ліктях, хребті, коліні, кісточці та під пахвою. Там шкіра найближча до кісток. Це посилює біль. Чутливими також є ділянки біля сосків, на внутрішньому боці плеча. Коли татуюють плечі й литки, я взагалі нічого не відчуваю. Можу вдягнути навушники і заснути на три години "під голкою". Складніше й довше робити татуювання на животі біля пупа, тому що живіт рухається під час дихання і заважає натягнути шкіру.

Власник одного з берлінських тату-салонів Стівен Ролендорф, 43 роки, зробив наколки трьом тисячам людей.

— Лише тричі за 10 років роботи приходили люди, які хотіли видалити тату. Дехто просто замальовує його спеціальною фарбою тілесного кольору. Ми випалюємо малюнок лазером. У мене рука не піднімається це робити, бо хтось візерунок творив, а мені стирати. Видалити татуювання лазером у кілька разів дорожче, ніж нанести, — від 50 євро за квадратний сантиметр. Якщо на тілі наколка на наколці, видалити їх неможливо. Лазерний промінь почне взаємодіяти з фарбою і спричинить опіки. Татуювання із зеленого чорнила теж не стирається. Воно містить діоксид титану, який темнішає від обробки лазером.

Каже, жінки віддають перевагу кольоровим наколкам, чоловіки — чорним. Зараз переважно малюють драконів та інопланетян, ієрогліфи, мотиви майя, ацтеків, полінезійські візерунки. На піку моди — стиль "біомеханіка", що імітує здерту шкіру з нутрощами.

— У декого одноколірне тату віддає сірим, а в інших синім відтінком, хоч фарба чорна. Усе залежить від пігментів шкіри. У світлошкірих зображення залишається чорним назавжди. А в смаглявих — фіолетове або синє. Приховати татуювання на тілі намагаються жінки. Роблять малюнки-освідчення на інтимних місцях або на спині ледве вище сідниці. Легко сховати, легко продемонструвати, не деформується згодом, якщо жінка набере зайвої ваги.

Маленькі тату на фестивалі робили за 200 євро (2200 грн).

Зараз ви читаєте новину «Татуювання із зеленого чорнила не стирається». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі