четвер, 10 січня 2008 17:05

Світлану Демиденко американські лікарі врятували від смерті

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Василь і Світлана Демиденки  з Черкас разом живуть 34 роки. Світлана Іванівна каже, що вона тричі рятувалася від смерті
Василь і Світлана Демиденки з Черкас разом живуть 34 роки. Світлана Іванівна каже, що вона тричі рятувалася від смерті

"У кожної людини є ангел-охоронець. Я народилася о 12-й годині на Паску, коли правилося в церкві. Через це тричі воскресала, — розповідає 58-річна Світлана Демиденко з Черкас. — Мене розбив інсульт, коли гостювала у друзів в Америці. В Україні не вижила би. А там на 21-й день виписалася з лікарні".

Світлана Іванівна з 61-річним чоловіком Василем Демиденком мають у приватному секторі Черкас двоповерховий будинок. Господиня запрошує до їдальні. Каже, вони сплять у цій кімнаті, доки в будинку триває ремонт.

Демиденки згадують березень 2003-го. Світлана Іванівна гостювала у знайомих у Каліфорнії. 25 березня їй подзвонив чоловік. Розповів, що вночі на зупинці двоє незнайомців побили їхнього сина Геннадія.

— Він після першої ночі повертався від дівчини. Двоє попросили закурить, а тоді накинулися. У сина було з собою 10 гривень і читацький квиток. Після цього довго лікувався, на вісім місяців залишив навчання в університеті імені Шевченка в Києві, — каже Василь Демиденко.

Наступного дня Світлані Іванівні стало зле.

— Уранці встаю. Кажу, Аллочка (знайома Демиденків з Америки. — "ГПУ"), мою голову наче кліщами стиснуло. Далі нічого не пам"ятаю, бо знепритомніла, — витирає сльози жінка.

Черкащанку лікували в каліфорнійському шпиталі "Ель Каміно". Їй поставили діагноз "субарахноїдальний крововилив III ступеня".

— О шостій ранку дзвонить Алла. Каже, Свєті будуть робити операцію, — згадує чоловік. — Удома було 4 тисячі доларів, хотів їх переслати. Але чоловік Алли відмовився. Поклав Свєту в лікарню "Ель Каміно", де працює лікарем. Туди не кожен американець попадає, бо лікування дороге.

Американський професор Скотт Ваччорст зробив Світлані Демиденко 4,5-годинну операцію на голові.  Розрізав череп, відкачав згусток крові. Жінка показує біля правої скроні 14-сантиметровий майже невидимий шрам.

— Не видно? Бо розрізали лазером, а не розбивали стамескою, — пояснює. — Отямилася — бачу: на ліжку сидять ляльки. А то ангели, — сплескує вона руками. — Чую голос: "Вставай і йди". Я пішла помаленьку в туалет. Томас, санітар, побачив мене на моніторі. Прибіг, вклав у ліжко, укутав пледом.

Нейрохірург сказав, що з таким крововиливом я єдина з українців залишилася жива

За 21 день Світлану Демиденко виписали додому.

— Наш нейрохірург сказав, що з таким крововиливом я єдина з українців залишилася жива. Головлікаря обласної лікарні Фесуна, артиста Андрія Миронова, улюбленця публіки, з таким діагнозом не врятували, — додає вона.

За операцію платили американські знайомі Демиденків. Пояснили, що зробили це в пам"ять про свою доньку, яка померла від саркоми.

"Уперше я ледь не загинула у п"ять років. Купалася у Дніпрі й потрапила у яму від земснаряду. Почала захлинатися, гукати на допомогу. Мати ледве встигнула витягти мене за волосся", — розповідає Світлана Іванівна.

Удруге жінка уникла смертельної небезпеки на п"ятий день після народження сина Геннадія.

— Ми з чоловіком сік чавили. Я нагнулася, щоб висипати з миски качани від яблук. У цей час на тумбочці вибухнула пляшка з шампанським. Горловина пролетіла в кількох міліметрах від моєї скроні. Уся стіна була в осколках, у плитку врізалося, а мене навіть не зачепило, — згадує вона.

Після цього подружжя двічі — 1978-го і 1981-го — потрапляло в автокатастрофи. Одна сталася в Кропивній Чорнобаївського району. Демиденки на своїх "жигулях" обганяли "запорожець". Той несподівано повернув. Після удару Світлана Іванівна тимчасово оглухла. Друга пригода сталася в Росії, у Брянській області. Поверталися з Москви додому. Перед тим на СТО їм погано закріпили колеса.

— Машина тричі перевернулася, а тоді стала на колеса, — згадує чоловік. — Ми дивом залишилися живі.

Світлана Іванівна народилася в сім"ї військового. Мала брата, старшого за неї на 11 років. 13 років тому він помер від серцевого нападу.

Жінка працювала в торгівлі, нині на пенсії. Василь Демиденко родом із Москаленків Чорнобаївського району. Працював на заводі телеграфної апаратури. Останні 12 років — електрик на "Черкаситеплокомуненерго". Має старшого брата Анатолія.

— Ми познайомилися в Черкасах, — розповідає жінка. — Василь поспішав на побачення до своєї дівчини. Помітив мене на зупинці, провів до воріт. Питає, що роблю ввечері. Кажу, буду прати. "А завтра?". "Прасуватиму". Зустрічалася з ним рік. А тоді прямо з пляжу Васічка повіз мене на таксі розписуватися. Мені було 24, а йому — 27 років. Ми разом 34 роки.

30-річний син Демиденків працює юристом у міськвиконкомі. Його брат-близнюк Руслан помер за дев"ять днів після народження. Лікарі діагностували пневмонію.

1949, 17 квітня — Світлана Гречко народилася в Кам"янці на Черкащині в родині військовослужбовців
1954 — переїхали до Черкас; ледь не втопилася
1973 — вийшла заміж за Василя Демиденка з Москаленків Чорнобаївського району Черкащини
1977, 5 серпня — народилися близнята Геннадій і Руслан, Руслан не вижив
1995 — почали будуватися в Черкасах
1977 — купили "жигулі" першої моделі
1978 — потрапили в аварію під Кропивною Чорнобаївського району на Черкащині
1981 — потрапили в аварію у Брянській області Росії
1987 — купили одну з перших у Черкасах "волгу"
2003, березень — у гостях у подруги в Америці Світлану розбив інсульт

Зараз ви читаєте новину «Світлану Демиденко американські лікарі врятували від смерті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі