четвер, 28 січня 2010 19:02

Степан Бандера проголосив відновлення державності України

Автор: фото з меморіального комплексу ім. Степана Бандери
  Степан Бандера з дружиною і трьома дітьми на відпочинку в лісі
Степан Бандера з дружиною і трьома дітьми на відпочинку в лісі

Завідувач відділу Інституту історії України 71-річний Станіслав Кульчицький каже, що в Україні достатньо досліджень, щоб об"єктивно оцінити діяльність Степана Бандери.

— Бандера вів кілька війн за національне визволення України з 1929-го по 1953-й. Спочатку його ворогом була Польща, яка в той час наполовину складалася з українських земель. Із 1939-го головним ворогом ОУН став СРСР. Сталін вів війну проти бандерівців руками українців. У ній загинули 30 тисяч лікарів, учителів, військових, партійних діячів і чекістів, яких посилали в Західну Україну. А жертв режиму було близько 500 тисяч — депортованих і знищених. Радянська пропаганда згодом довго творила з Бандери образ антигероя, а з бандерівців — злочинців. Тому вони досі викликають несприйняття у частини українців, росіян і поляків.

А про що говорять факти?

— 31 червня 1941-го Степан Бандера проголосив у Львові відновлення державності України. Німці вмовляли Бандеру відкликати проголошений акт. Той відмовився, за що й потрапив у концтабір. Німці почали переслідувати націоналістів. ОУН перейшла в підпілля. Українська повстанська армія діяла в тилу німецьких військ. Нині мало хто розуміє, як німці могли це допустити, коли вже підходили до Сталінграда. Бійці УПА з німцями не дуже воювали, бо для них головним ворогом був Сталін.

Через ОУН і УПА пройшли близько 400 тисяч людей. Ще півмільйона репресували за співпрацю. Населення Західної України тоді становило 8 млн, практично в кожній родині були учасники цієї боротьби. Із рухом опору не могла справитися ціла армія.

Чим Бандера найбільш прислужився Україні?

— Проголошенням української державності.

Коли він став культовим героєм?

— За Польщі. Не було тоді людини, яка так послідовно боролася б з усім, що уособлювало пригноблення українців. Хоча в акціях участі не брав — майже всю війну просидів у концтаборі. І його не можна звинуватити, як Шухевича, у волинській різанині поляків.

Бандера вийшов із табору 1944-го і залишився в еміграції. Але для Сталіна він і там був небезпечним, тому його вбили. Не так багато своїх ворогів радянська влада знищувала за кордоном, бо це клопітно і дорого.

Чи достатньо документів, щоб об"єктивно оцінити діяльність Бандери?

— Цілком. Основна частина зосереджена в СБУ та Центральному державному архіві у фонді ЦК Компартії України. Леонід Кучма 1997-го створив урядову комісію з істориків та юристів, щоби виробили ставлення держави до ОУН-УПА. Бо склалася парадоксальна ситуація: бандерівці, яких називали зрадниками, носили на кашкетах тризуб — державний герб. Історики написали близько 30 книг. 2005-го вийшла друком узагальнююча праця "Організація українських націоналістів та Українська повстанська армія" накладом 500 примірників. Цим практично і закрили проблему.

Як оцінюєте присвоєння Степану Бандері звання Героя України?

— Бандера є національним героєм українського народу. Але чи України? Як на мене, посмертне нагородження взагалі не спрацьовує. Так можна нагородити орденом Ярослава Мудрого самого князя. Для пам"яті Бандери удостоєння цього звання — негативне. Бо Ющенко поставив його в один ряд із Литвином і Звягільським.




17


СТІЛЬКИ пам"ятників Степанові Бандері є в Україні.

— Іще 10 проектів готові до спорудження, — каже львівський історик 29-річний Микола Посівнич. — Географія меморіалів Степана Бандери не виходить за межі Західної України. В обласних центрах і більших містах іменем провідника ОУН названо 25 вулиць. За кордоном — одна, у Лондоні.

Зараз ви читаєте новину «Степан Бандера проголосив відновлення державності України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі