пʼятниця, 03 грудня 2010 06:15

"Сподіваюся, дадуть будинок на сім спалень"

Автор: фото з сайта www.dailymail.co.uk
  Британська багатодітна родина Смітів
Британська багатодітна родина Смітів

У Великій Британії допомогу на дітей до 18 років отримує кожна багатодітна родина. З наступного року правила змінюються. Її платитимуть до 16 років. І лише тим сім'ям, які заробляють менше за 44 тис. фунтів на рік. Працювати зобов'язаний хоча б один із батьків. Якщо обоє безробітні, вони отримають половину суми.

Реформа має заощадити державі 2 млрд фунтів на рік.

— У нас були тепличні умови для великих родин. Досвід показує — це помилка. Грабувати людей із середнім рівнем достатку і на їхні гроші забезпечувати багатодітних — не вихід, — каже канцлер британського казначейства 39-річний Джордж Осборн. — Великим родинам держава дає розкішні будинки. Не кожен працюючий може собі це дозволити.

— Саме у Великій Британії багатодітним живеться найпростіше, — вважає соціальний працівник 28-річна Дороті Хейлер із Лондона. — Держава дає їм житло, авто, забезпечує їжею. Благодійні організації допомагають з одягом. Я працюю з 13 родинами. Тільки у трьох батько заробляє. Решта живуть у своє задоволення на державну допомогу.

Безробітні Піт та Сем Сміт мають десятьох дітей. Отримують 95 тис. фунтів на рік — 1,16 млн грн. А ще безкоштовні сніданки, пільгові податки та комунальні послуги. Минулого місяця  родина переїхала в будинок із п'ятьма спальнями в місті Бристоль. Оренду помешкання їм оплачує держава.

Ні 36-річна Сем, ні її 40-річний чоловік не працюють.

— Ми ж виховуємо нових громадян, держава повинна допомагати, — каже Сем.

Вона скаржилася, що їм тісно в новому домі.

— Сподіваюся, дадуть будинок, де щонайменше сім спалень. Але нове помешкання зможемо отримати не раніше, ніж через дев'ять місяців, — додає. — Ми не маємо телевізора. Діти мусять ділитися однією ігровою приставкою. Безкоштовні сніданки завжди доставляють холодними. Кілька яєць, консервовані боби та помідори, вівсянка — цього мало. Я кілька разів скаржилася і просила, щоб привозили м'ясо. Я не встигаю і готувати, і прати. Було б добре, якби допомагав соціальний працівник.

Британкам на першу дитину дають 200 фунтів допомоги на тиждень. За кожну наступну — по 130. Діти безкоштовно ходять у садок та школу.

Кожна дитина на рік зменшує пенсійний вік

У Франції пільги мають усі багатодітні, незалежно від заробітків. Працюючим матерям держава доплачує по 100–200 євро щомісяця.

Німецькі родини з трьома дітьми отримують на них по 154 євро, більші сім'ї — по 174.

Шведським багатодітним дають допомогу, якщо вони заробляють менше за прожитковий мінімум. Діють субсидії на комунальні послуги та садочок, є талони на харчі. Усі батьки з дітьми до 8 років мають право на скорочений робочий день, який оплачують як повний.

Чим більше дітей у чеської матері, тим раніше вона виходять на пенсію. Кожна дитина на рік зменшує пенсійний вік.

Уряд Кіпру із 2001 року за третю дитину разово виплачує 5 тис. євро. Родини, де виховують більше трьох дітей, отримують 300 євро щомісяця.

Із 8 липня 1944 року в республіках СРСР багатодітних матерів нагороджували орденом "Мати-героїня". Треба було народити й виховати 10 дітей, щоб його отримати.

Звання "Мати-героїня України" дає право на разову соціальну допомогу — 10 прожиткових мінімумів.

Зараз ви читаєте новину «"Сподіваюся, дадуть будинок на сім спалень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі