вівторок, 21 грудня 2010 05:30

"Снилося, що президент Віктор Янукович обпісявся"

Автор: фото: Наталія ПАВЛЕНКО
  Маріанну Педько
Маріанну Педько

"Ви маєте справу з кадрою, яка пройшла НЕП, колективізацію, страшну голодовку, войну і перестройку, — каже скоромовкою 88-річна Маріанна Педько із села Циблі Переяслав-Хмельницького району на Київщині. — Мене шість разів хоронили, п'ять разів горіла".

Низького зросту із сивим чубом, нафарбованими червоним губами і підведеними бровами, Маріанна Карпівна через веранду, заставлену вазонами, йде до кухні.

— У війну знайшла я з подружкою Люською фотоспишку. Рішили запалить, щоб подивиться, як горить. У Люськи чорні коси, у мене русі. Як бахнула та спишка — коси пообшмалювали, я руку обпекла. Вилила на Люську воду, що в поросячому кориті була.

Якось Педько із військовим загоном потрапила в оточення.

— Один козак вирішив переправити мене на коні через Сіверський Донець. Посадив поперед себе, ми попливли. Хлопець із нашого села бачив це і розказав усім, що Мар'янка втопилася в річці, тільки коси по воді попливли. По мені вдома вже і службу відправили, похоронили. Потім я мамці написала, що жива.

Маріанна Карпівна пропрацювала фармацевтом 55 років. Приносить купу фотокарток, де вона молода, з високою зачіскою.

— В одній аптеці організувала ремонт. Залізла на високий "козел". А дівчата кажуть: поступіться. Я навзнак як ляпнула спиною на цементний пол. На другий день спина була чорна — думала, не буду ходить. Повіз мене чоловік до невропатолога. Той понаписував всі болячки, які знав. Я кажу: "Ти з мене каліки не зробиш!". Приїхала додому, простелила клейонку, на неї трав усяких накидала, посипала соллю. Мене закутали, зв'язали, я проспала ніч. Уранці встала і пішла на роботу.

Маріанна Карпівна вірить у сни.

— Це відтоді, як мене батьків сон урятував від смерті. Приснилося йому, ще до колективізації, начебто вийшов він до ставка, а в небі движеться точка. Думає: "Видно, то Мар'янка, але ж зараз зірветься і впаде". Підставив руки, я полетіла вниз, він мене і ухватив. Розказав батько цей сон, а на наступну ніч я прокидаюся від сильних болей у животі. Засвітили світло, батя каже: "Це апендицит". Запряг Рулетку і помчав у місто. Серед ночі давай мені робити операцію. Сказали, якби батько спізнився на 30 минут, то все.

Відтоді Педько сама стала бачити віщі сни й тлумачити їх. Перед війною їй приснилася гадюка, перед зустріччю із майбутнім чоловіком — голуби, які сіли на плечі.

— Знаю, які сни, коли людина вмирає. Сниться раз, що з сестрою рідною Поліною ми оказалися в госпіталі. Перед неї двері розчинилися. Я глядь — а там далеко вогник. Вона на нього побігла, а я осталася. Проснулася, думаю: це вона вмерла. Точно.

Приснилося, що залетіла в хату така пташка яскрава, червона. Сіла на плиту і попекла ноги. Я тоді в роддомі лежала. Уранці приїжджає Ніколай Фьодоровіч — мій чоловік і каже: "Мар'янцю, а що б ти робила, якби мене не стало?". Виписалася я достроково, приїжджаю додому: кімната вся вигоріла. Гроза вдарила в радіолу, і загорілося все. Добре, що в ту ніч Ніколє ночував у свої матері, а то його вбило б.

На прощання жінка читає молитву, вручаючи торбу з шампанським, банкою меду і горіхами. Із ціпком проводить до хвіртки. Через день телефонує:

— Я ж забула сни розказати про владу нашу. Оказалася я на якійсь площі. Людей там багато, коли це Віктор Ющенко йде: "Мар'яно Карпівно, давайте я вам покажу магазіни". Заводить в один, другий, п'ятий, а там шеренга продавців. Усі в такому чорному. Я проснулася і записала: "Буде Ющенку нашестя якесь". Це було якраз перед тим, як його отравили.

І Юлечка снилася. Наче виходжу я з хати, озираюся: Юлечка Тимошенко йде, а за нею команда чоловіків. "Мар'яно Карпівно, я вам подарок принесла: півмішка пшона". — "А нащо ж так багато?" — "А щоб хватило на всю оставшуюся жизнь". Після того сну пенсію мені добавили.

Снилося, що президент Віктор Янукович обпісявся. Сон розповідати не хочу.

Зараз ви читаєте новину «"Снилося, що президент Віктор Янукович обпісявся"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі