вівторок, 06 листопада 2018 05:30

Слово "чотири" треба вимовляти у третьому тоні. У четвертому воно означатиме "смерть"

Десятикласниця Київської гімназії східних мов 15-річна Євгенія ХАЛАБАДЖАХ перемогла в міжнародному конкурсі "Китайський міст". Завершився в Пекіні 21 жовтня. Змагалися представники 99 країн світу. Дівчина отримала грант на рік безкоштовного навчання в китайському вузі.

— Коли мала йти до першого класу, батькам порадили віддати мене до гімназії східних мов, — розповідає Євгенія Халабаджах. — Там постав вибір, яку мову вивчати. Зупинилася на китайській. Найскладніше було опанувати ієрогліфи й тони. Щоб сказати "чотири", це слово треба вимовляти у третьому тоні. У четвертому воно означатиме "смерть". У школі маю п'ять уроків китайської на тиждень. Займаюся і додатково: самостійно та з носіями мови.

У конкурсі бере участь молодь від 15 до 21 року. Євгенія була наймолодша учасниця.

— Змагання відбувалося у три етапи. Найбільше сподобався конкурс талантів. Показала на ньому китайський танець. Була щаслива, коли дізналася, що стала переможницею.

У Китай приїхала втретє. Коли раніше спілкувалася з місцевими, вони завжди питали: "Україна? А де це? Поряд із Росією?" Тепер знають набагато більше про нашу країну. Цього разу підкорила Китайську стіну й розгорнула там український прапор. Сподобалося в пекінському Музеї їжі. Спробувала там страви, які готували тисячу років тому. До Києва повернулася вночі, тому однокласники не зустрічали. Наступного дня у школі скасували уроки через проблеми з опаленням. Та однокласники прийшли до школи, щоб мене привітати. Розповідала їм про поїздку кілька годин.

Зараз ви читаєте новину «Слово "чотири" треба вимовляти у третьому тоні. У четвертому воно означатиме "смерть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі