вівторок, 07 листопада 2017 05:41

"Шили костюми рік, на корону прикріпили 300 перлів"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Співачка Ніна Матвієнко стоїть на виставці у столичному музеї Івана Гончара. Її присвятили 70-річчю Ніни Митрофанівни. Показали 30 сценічних костюмів
Співачка Ніна Матвієнко стоїть на виставці у столичному музеї Івана Гончара. Її присвятили 70-річчю Ніни Митрофанівни. Показали 30 сценічних костюмів

— Усі свої народні костюми вже зносила. Довелося до 70-річчя піти в бутік на Подолі й замовити обновку, — сміється співачка Ніна Матвієнко. У довгій синій вишитій білим накидці стоїть посеред залу в столичному музеї Івана Гончара. Тут 3 листопада відкрили виставку "Ой, виорю нивку широкую". Її присвятили 70-річчю Ніни Митрофанівни. День народження відсвяткувала 10 жовтня.

На виставці показали архівні фото та сценічні костюми Ніни Матвієнко. У першому залі з фотографіями на стінах, близько 18:00 збираються більше сотні гостей. Дехто — з квітами.

У другому залі — експозиція з-понад 30 сценічних костюмів співачки.

— Люблю просторий одяг, щоб ніде нічого не ­заважало. Поясів не ношу. Довге плаття без визначеної талії — мій стиль, — додає Ніна Матвієнко та йде до входу зустрічати гостей.

— Це лише частина того, що можемо показати. За майже 40 років створили з Ніною понад сто костюмів, — говорить автор виставки, дизайнер 61-річна Галина Забашта. Підводить до одягу на манекенах у центрі залу. Одна з суконь нагадує вбрання княгині Ольги. Символізує храм, пояснює дизайнер. Має розшитий бежевий плащ й корону-купол із хрестом на верхівці.

— Це одні з найскладніших костюмів. Шили їх рік до концерту в Палаці спорту. Був присвячений 50-річчю Ніни Матвієнко. Хотіли показати всю історію України до ХХ століття. По черзі Ніна уособлювала богиню, жрицю, храм, ангела й стражденну Україну минулого віку. Сукні пошили в білому й бежевому кольорі. Одна з найкропіткіших робіт — корона. На ній прикріпили 300 річкових перлів.

Костюми багатошарові, тому їх одягання займає трохи часу. Коли складали сценарій концерту, просили композитора написати довшу музику, щоб мати час переодягтися.

Серед експонатів — чотири сценічні сукні від дизайнера Олесі Теліженко, 33 роки. Шиє одяг в етнічному стилі.

— Студенткою 2005 року мала показ під час різдвяної виставки у Києві, — розповідає Олеся. На шиї в неї — темно-червоне намисто з валяної вовни. У руках тримає пакет із власним іменем. — Наступного ранку після показу дзвонять з незнайомого номера. Чую — голос Ніни Митрофанівни: "Дитинко, вітаю тебе. Маєш гарні роботи. Хочу мати в своєму гардеробі сценічну сукню, пошиту тобою". Відтоді співпрацюємо.

Пані Ніна вимоглива, але з нею завжди можна домовитися. Буває, випробовує мене. Одного разу сказала: "Ти поший, а я подивлюсь, чи братиму". Тоді створила для неї сукню за мотивами творчості художниці Марії Приймаченко. Її чоловік Петро Гончар похвалив.

Ніна Митрофанівна не любить великі корони. Хоча на сцені все ж таки доводиться носити. Скаржиться, коли просять вінок одягти. Каже, бабусям вінки не личать, це — атрибут дівчат.

За костюмами на стінах гості роздивляються знімки Ніни Матвієнко з концертів і фотосесій. На трьох із них співачка кривляється і сміється. Одягнута в яскраві синьо-зелені костюми від Галини Забашти.

— Робили знімки влітку ­2009-го для фотоальбому, — каже художник і фотограф 55-річний Костянтин Сачек. Знайомий зі співачкою майже 15 років. — Ніна прилетіла з гастролей уночі. Майже не спала. Зустрілися з нею уранці. Прийшла на фотосесію без гриму. Підвели трохи помадою губи. Так і фотографували.

За півгодини Ніна Матвієнко починає акапельно співати в мікрофон. Їй вручають квіти й подарунки. Серед них — коровай. Гостям офіціанти підносять на тацях вареники з капустою, солодкі пиріжки й червоне вино.

Донька подарувала зірку

До дня народження Ніни Матвієнко 10 жовтня поблизу столичного Палацу спорту відкрили її зірку. Такий подарунок зробила донька, співачка Антоніна Матвієнко, із чоловіком-музикантом Арсеном Мірзояном.

— Коли на тротуарі відкривали мою позолочену зірку, поруч стояла Катя Чилі. Дивиться й плаче. Кажу їй: "Катю, чого ти плачеш? Тут хреститися треба — дивись, куди мене заклали", — говорить Ніна Митрофанівна.

Зірка Матвієнко стала 11-ю на Площі зірок. Її відкрили два роки тому на перетині бульв. Лесі Українки та вул. Еспланадної. Тут є зірки акторів Володимира Горянського та Ади Роговцевої, гурту "Танок на майдані Конго".

Зараз ви читаєте новину «"Шили костюми рік, на корону прикріпили 300 перлів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі