четвер, 21 січня 2021 05:31

Серафима Петрова шукала собаку 11 років

Автор: ФОТО надала Ірина Мурга
  Серафима Петрова підібрала пса Карата на столичному Гідропарку 2008-го. За рік він зник. Минулої осені їй вдалося повернути собаку
Серафима Петрова підібрала пса Карата на столичному Гідропарку 2008-го. За рік він зник. Минулої осені їй вдалося повернути собаку

— Гуляла в Гідропарку, побачила щеня — темне, пухнасте. Хотіла забрати. Але була не одна і мені не дозволили. Наступного дня приїхала і таки взяла до себе. В 2008-му в мене з'явився Карат, — розповідає киянка Серафима Пет­рова. Взимку 2009-го її пес загубився. Шукала його понад 11 років.

— Карат був слухняний, тому часто дозволяла йому гуляти без повідця, — каже Серафима Петрова. — Одного разу на вулиці біля нас вибухнула петарда. Я злякалася. Не одразу помітила, що собаки поряд немає. Кликала його, та марно. Оголошення про розшук із фотографією Карата розклеїла всюди. Розпитувала перехожих, писала на форуми. Активні пошуки припинила через рік. 2010-го на одному з форумів побачила допис про волонтерів, які врятували пса, що потрапив під машину на Троєщинському ринку. Впізнала свого Карата. Подзвонила, та було пізно. Відповіли, що вже знайшли для нього господарів. Запевнили — він у надійних руках.

У жовтні 2020 року до волонтерки 35-річної Ірини Мурги з Ірпеня на Київщині звернулися сусіди нової власниці собаки.

— Вони постійно викликали патрульних і неодноразово давали свідчення про жорстоке поводження з твариною. Однак нічого не вирішувалося. Та людина стверджувала, що ставиться до собаки добре. Правоохоронці їй вірили, — розповідає Мурга. — Тоді сусіди зняли на відео побиття Карата і звернулися до мене. Я написала заяву в поліцію. Після цього господарка зняла з собаки ланцюг і виставила за ворота. Лежав там, доки я його не знайшла. Карат виявився товариським. Коли приїхала, одразу до мене підійшов. Відвезла пса у ветеринарну клініку. В нього діагностували виснаження через голодування, гематоми і забій лап.

Після цього Ірина Мурга із поліцейськими відвідала жінку, в якої жив Карат.

— Вона навіть не заперечувала, що била собаку. Виправдовувалася, що він нібито з'їв курку. У дворі побачила напіврозвалену будку, де жив Карат. Біля неї не прибирали, напевно, декілька років. Пса тримали на ланцюгу довжиною півтора метра. Господарка була впевнена, що таке ставлення до тварини — нормальне.

За жорстоке поводження з твариною власниці загрожує штраф від 3,5 тис. до 5,1 тис. грн.

— Опублікувала історію Карата в Facebook, — продовжує Ірина Мурга. — Пізніше написала Серафима. Була впевнена, що це її пес. Попросила надіслати фотографії з клініки, а сама вислала знімки малого Карата. Сказала, що забере його. Їхня зустріч після довгої розлуки була зворушлива. Карат її впізнав. Підбіг, обнімав лапами, а потім уткнувся в неї носом. Серафима сміялася крізь сльози. Всі присутні плакали.

Зараз Карат живе у квартирі Серафими Петрової.

— Водимо його до кінолога на перевиховання. Та за два місяці досягнень мало. Але тренер каже, що завдяки терпінню — все можливо, — говорить Серафима. — Карат знайшов спільну мову з моїми дітьми — 10-річним сином і 8-річною донькою. Коли повертаємося додому, Карат зустрічає нас із вереском. Стрибає, лащиться. Він дуже активний. Страшенно любить гратися з м'ячиками, які пищать. Виконує основні команди. Але агресивно ставиться до інших собак.

Зараз ви читаєте новину «Серафима Петрова шукала собаку 11 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі