четвер, 10 грудня 2009 08:46

Руслана Писанка їсть недоварені каші

43-річна Руслана Писанка до столичного кафе "Реприза" заходить сердита. Відмовляється фотографуватися. Без макіяжу, одягнена в чорний плащ. Каже, що має бажання всіх послати. Сідає за столик не роздягаючись.

— Написала книгу "Кулинарные соблазны от Киевской Руси". Ударение на "у", — розповідає. — Оказалось, что в России нет ни одной современной кулинарной книги с украинскими рецептами. Россияне думают, что вареники с мясом — это пельмени. Деруны знают как драники. И не видят разницы между зразами и картопляниками. Вместе с московским издательством "Астрель" решили раскрыть тайны украинской кухни.

Каже, що понад 130 рецептів зібрала та записала протягом семи днів. Хотіла перевірити всі страви сама. На приготування і фотографування витратила майже два роки.

— Сама їх майже не їла. Усе діставалося знімальній групі. Коли надихаєшся тих ароматів, то ніби й поїла.

Замовляє чай без чаю.

— Якщо такого немає, принесіть окріп або трав"яний, — просить офіціанта. — Я зараз притримуюся роздільного харчування. Бутерброд для мене — це відварене м"ясо між двома скибочками огірка.

Наливає із заварника трав"яний чай. Цукор не бере.

— Коли працювала в Москві, на свiй день народження зварила дев"ятилітрову каструлю борщу. Запросила колег. Одній дівчині сподобалося, вона взяла рецепт. За кілька днів приходить і каже, що в неї гарний борщ вийшов. Думаю, я можу доступно роз"яснити людям, як страви готувати. Та каструля вдома досі як пам"ятник стоїть, не готую в ній, бо завелика.

Шкодує, що не взяла книги.

— Там у мене такі фотографії страв! Є цікаве фото до сала в шоколаді. Довго переконувала росіян, що це просто вислів, який означає неймовірні делікатеси. Як на мене, то швидше би з"їла печінку змії, ніж сало в шоколаді. Викрутилася — дала рецепт вершкового желе з вишневим варенням у шоколаді. Виглядає як справжнє сало. Ще один рецепт, який росіяни хотіли бачити — київський торт. Я написала, що за його розголошення мене можуть звинуватити у промисловому шпигунстві. Ну, не вийде він у вас у домашніх умовах, як не старайся. Поряд подала рецепт маминого макового торта.

Підбирала для книги тільки корисні страви.

— У ній немає навіть натяку на майонез. Це не український продукт. Зараз його додають майже до всіх страв. Навіть роли заливають. У китайців мізки поплили б, якби побачили. Подобаються чуть-чуть недоварені каші. Навчилася варити гречку так, щоб серединка була ніби резиновою. А ще відкрила для себе перловку. Вона найдешевша. Більшість її не люблять, бо не вміють готувати. Перловку тримаю у водi 12 годин, потiм варю 6 годин. У моїй скороварці вона готова за 2 години. Варю з нею розсольник із нирками.

Швидше з"їла б печінку змії, ніж сало в шоколаді

Жінка з сусіднього столику розраховується за обід і підходить до Руслани. Каже, що вона гарно виглядає і видається молодшою, ніж раніше.

— Я перепробувала багато методик, — говорить Писанка. — Пробувала займатися спортом, не їла після другої години дня. Але те не давало відчутних результатів. А роздільне харчування — моє. Є ще один спосіб привести себе у форму — віджатися, скільки можу. Користувалася ним під час гастролей. Уявляєте, Проня Прокопівна в повному гримі віджимається?

Зараз ви читаєте новину «Руслана Писанка їсть недоварені каші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі