вівторок, 02 лютого 2016 06:05

"Просила гостей замість квітів принести тушонку й згущене молоко"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Кияни Олена Радіна й Олексій Аванесян сидять за весільним столом у столичному ресторані ”Шинок”. Олексій п’ять разів освідчувався майбутній дружині
Кияни Олена Радіна й Олексій Аванесян сидять за весільним столом у столичному ресторані ”Шинок”. Олексій п’ять разів освідчувався майбутній дружині

— На эту свадьбу мы не потратили ни копейки. Все организовали наши друзья, — каже волонтерка 45-річна Олена Радіна із Києва.

Вона вийшла заміж за бійця Олексія Аванесяна, 31 рік. Минулого літа він пережив артобстріл під Іловайськом. Йому ампутували ліву ногу і зробили протез.

— З Олексієм вперше зустрілися у військовому госпіталі, — розповідає Олена й поправляє вінок із білими квітами. — Вранці подзвонили і сказали, що прибуде борт із пораненими в Іловайському котлі. Координатор назвав мені прізвища хлопців, якими мала опікуватися. Серед них був Олексій. Як тільки він мене побачив, запитав: "А ви підете зі мною в ресторан? А потім можна буде й на дискотеку". Я погодилася.

Олена Радіна й Олексій Аванесян розписалися у Дніпровському РАЦСі столиці. Святкують весілля у ресторані "Шинок" на території київського музею просто неба "Мамаєва Слобода". Наречений — у темному костюмі й білій ­сорочці. На молодій — вишита довга сукня й біла накидка.

— Олексій лежав у лікарні 4,5 місяця, — говорить Олена. — Я була поруч. Працюю в салоні краси майстром манікюру два дні через два. На вихідних не відпочивала. Бігла в госпіталь. Якось не бачила Олексія два дні. Приходжу, а його ліжко застелене. Злякалася. Та сусід по палаті заспокоїв. Пояснив, що його забрали в інше відділення на операцію. Після ампутації Олексію зробили ще 21 операцію. 15 сантиметрів ноги відрізали поступово, бо пішла інфекція. Все залежить від медиків — могли б ногу врятувати, але не встигли. Коли рана загоїлася, Олексій почав ходити на протезі. Лікарі радили спершу не більше 20 хвилин, а він робив це по вісім годин.

У ресторані дівчата у вишитих сорочках заводять пісню "Ой, дівчино, шумить гай".

— Льоша зо п'ять разів робив мені пропозицію, — розповідає Олена. — Погоджувалася, але він у відповідь нічого не казав. Останній раз таки повів мене у загс.

Гості кричать "гірко". Молодята цілуються.

— Не хотіли влаштовувати свято, — каже наречена. — Планували тихцем розписатися, але не вийшло. Коли про це дізналися наші друзі-волонтери, образилися. Казали: "Щоб ми й надалі могли працювати на нашу перемогу, потрібні позитивні емоції". Аби їх не засмучувати, погодилися на свято. Друзі замовили цей ресторан, обручки подарував салон "Заріна", одяг — ательє "Отаман".

Для обох цей шлюб — другий. Олена виховує сина Дениса, 24 роки. Олексій від першого шлюбу має 3-річного сина.

— Коли зустрілися з Олексієм, він був розлучений, — каже Олена. — З його сином вже познайомилася. Він мені сподобався. Олексій теж дуже швидко знайшов спільну мову з Денисом. Я продовжую працювати в салоні краси й допомагати в госпіталі. Олексій проходить курс реабілітації. Лікується на денному стаціонарі. Щодня йому допікає сильний біль. Без уколів робити нічого не може. Але сам водить автомобіль і допомагає возити передачі бійцям. У майбутньому планує ремонтувати техніку для АТО.

Олена помічає на лавці букет троянд.

— Просила гостей замість квітів принести тушонку й згущене молоко, — говорить. — Більшість послухали. Сюди продукти не везли, одразу на наш склад. Відправимо хлопцям на фронт.

Зараз ви читаєте новину «"Просила гостей замість квітів принести тушонку й згущене молоко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі