вівторок, 10 березня 2009 18:44

Продали мільярд екземплярів Барбі
7

Такою була перша модель Барбі. Її випустили 1959 року
Фото: фото: reuters/Michaela Rehle
Німкеня Беттіна Дорфман за 40 років зібрала колекцію із шести тисяч ляльок Барбі. На фото вона позує з Барбі-стюардесою
У 1990-х роках хітом продажу була Барбі в образі Марі з казки ”Лускунчик”
Модель 1959 року ”Парижанка”
1960 року ”Маттел” уперше випустили Барбі у комплекті з ляльковим набором для пікніка

Американській ляльці Барбі виповнилося 50 років. Її творці американці Рут Хандлер та Джек Раян аж до смерті останнього 1991 року судилися за права на іграшку.

1956 року підприємиця Рут Хандлер привезла з Німеччини ляльку для дорослих Більд Ліллі. Іграшка мала жіноче тіло та біляве волосся. Хандлер запропонувала дизайнеру Джеку Раяну створити її американський аналог. Лялька мала бути не такою вульгарною і привабливішою.

Раян створив модель, у якої гнулися руки і ноги. Придумав продавати ляльку з різноманітним одягом, взуттям та аксесуарами. Раніше дівчатам пропонували тільки ляльок-дітей. А з Барбі вони мали змогу відтворювати дії дорослих. Іграшка миттєво набула популярності.

У перший рік випуску нової моделі компанія "Маттел", якою керувала Хандлер, не змогла задовольнити попит на неї. За тиждень виробляли 100 тис. ляльок, проте й цього було не досить.

Іграшку почали продавати у Європі та Японії. Тоді ж її творців посварилися. Виборювали в суді виключні права на Барбі. Хандлер запевняла: назвала її на честь своєї доньки Барбари. Раян стверджував, що лялька носить ім"я його дружини, теж Барбари.

Хандлер звинуватили в ухилянні від сплати податків і заарештували. Згодом жінка захворіла на рак грудей. Після операції випустила нову ляльку. В неї, на відміну від Барбі, не було грудей. Хандлер назвала іграшку "Майже я".

Від Раяна пішла дружина з дітьми. Він купив собі будинок у Голлівуді. Щотижня влаштовував вечірки з молодими дівчатами. Дизайнер іще кілька разів невдало одружувався, пережив серцевий напад і застрелився. Знайомі Раяна розповідали: той обирав собі коханок, схожих на Барбі. Декого просив робити пластичні операції.

Першу ляльку Барбі продали за 3 долари (25 грн), тепер її середня ціна — $15–20 (130–170 грн). Ціна на колекційні моделі може сягати $85 тис.

Загалом продали мільярд екземплярів. У кожної американської дівчинки є в середньому вісім Барбі, в італійки — сім, у дівчат із Франції, Німеччини та Англії — по п"ять.

Лялька має партнера Кена та дітей. "Мателл" також продає іграшкові будинки та машини для Барбі. Створено понад сотню образів іграшки. Продаються Барбі-військові, Барбі-стюардеси та лікарі. Також існує чорношкіра й азійська Барбі.

Зараз ви читаєте новину «Продали мільярд екземплярів Барбі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі