понеділок, 02 червня 2008 17:21

Про Варвару та Івана Катричів сусіди склали поему

72-річна Варвара і 71-річний Іван Катричі зі села Велика Каратуль Переяслав-Хмельницького району на Київщині 23 травня відзначили 50-річчя шлюбу.

— Отут у нас було тирлище, — показує Варвара Павлівна на двір, де справляли золоте весілля. — Прийшли свої: рідня, сусіди. Ми обоє каратульські, в одну школу ходили.

Іван Макарович сидить на веранді. Дружина сідає на дивані поруч.

— Батько прийшов із німецького плєну та заболів, — розповідає жінка. — Мати його одежу на жаровню викладала та в піч — так багацько вошей було. У 1947-му поїзд зарізав маму на станції Попельній у Західній Україні. Повезла міняти чоботи на хліб, проводнік випхнув її із вагона прямо під колеса, — плаче. — Остався у мене брат Миколка — 6 год і сестра Оля — 18. Вона нам за матір стала. Батько не женився, нас ростив. У голодовку колоски збирали, картоплю із кагатів викопували і гнилу їли. У 1949 годі перейшли на куток, де чоловік майбутній жив, — киває на Івана Макаровича.

— А в мене старший брат-моряк погиб у Севастополі, — каже чоловік. — Батько в полоні був, у таборі. Сестра Параска здорова, сильна виросла, боролася з парубками. Я після школи на будівництво пішов у райцентр. Пропрацював каменщиком 30 років. За вік чотири хати побудував.

— А я в колгоспі добувала торф, — додає Варвара Павлівна. Приносить із кімнати кілька друкованих аркушів.

— Це поема про наше з Ванею життя, — пояснює. — Одна жінка, їй вже 86 год, позаторік склала й нам подарувала. "Про Ваню і Варю" називається. Ця Люба вік пропрацювала в Києві, в музеї Шевченка. Але я, — кладе руку на серце, — нічого їй не розповідала. Це вона у дівчат наших куткових порозпитувала.

Іван Макарович згадує, що зустрічатися почали 1957-го:

— Сподобалася Варя: молода, гарна, а головне — душа чєловека. Вона задушевна, ніколи не злиться, лагідна. Я гармоніст, а вона частушки співала. Як затягнемо удвох — як сто душ. А танцювали як! Польку, краков"як вицигикували босі в неї під двором.

Варвара Павлівна ніяковіє.

— Сказав: підемо розпишемось, — веде далі чоловік. — А вона: "Треба уперед засватать молоду".

— Багато в мене кавалерів, але таких, щоб дуже влюбльоних, не було, — говорить жінка. — Він найбільше мені до жизні підійшов. Не подивився, що я й сирота. Сватать прийшов у костюмі та брилі. Розписалися 23 травня, а гульня була на Петра (12 липня. — "ГПУ"). На свайбу одяглася в українське: вінок, поверх нього хустку, карсет, сорочку. Дружко вивів нас у круг, ми сильно затанцювали польку.

П"ять років прожила в невістках.

— Не злюбила мене зовиця (сестра чоловіка. — "ГПУ"). Не дружила я з нею ні грама, — каже. — Вона жила з батьками, ми добавилися, тісно стало. Побудувалися за три роки, а з нею ніякого миру не було 14 год, до самої її смерті. А як померла, то я все понапікала й навиготовляла.

1959-го народилася донька Ольга.

Він найбільше мені до жизні підійшов

— Потому сім років дітей не було, — веде далі. — Як народився парень, Сашком назвали. Хоч і менший, а женився вперед, а Оля — на другий год. Прожили года гарно, но скупенько. Усі так жили. Ранше ж як іменини: узяв платочок та й пішов. А тепер же гроші да подарки великі треба. Усякого було, — додає. — Раз позвали люди ковбасу начинять, а я не хотіла. Так Іван мене полінцем по цьому місцю стукнув, — торкається рукою нижче спини. — Синяк вискочив. Але то не страшне. Співаємо на храм або й так, коли скучно взимку вечором. І Оля співа. А син "Реве та стогне Дніпр широкий" як закричить. Я од сміху уміраю: ну що воно пісня? Куди вона годня? Ми з чоловіком любимо стародавні.

Іван Макарович виходить у двір.

— У мене є пасіка вже 37 год, — ділиться. — Купив вуліків, журнал "Пчеловодство" передплатив. Було десять вуліків, а зараз два, — показує. — Держу для онуків.

— Так кинув же на гармошці грать, за тими бджолами ніколи, — сердиться дружина. — Оце як у дітей чи онуків іменини, по 200 гривень даємо.

Донька Ольга, 49 років, живе у Бортничах біля Києва, син Олександр, 42 роки, — у Переяславі-Хмельницькому. Катричі мають чотирьох онуків

Зараз ви читаєте новину «Про Варвару та Івана Катричів сусіди склали поему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі