середа, 30 грудня 2020 06:51

Приготуйте страви з "Енеїди"

Автор: фото надала Олена Щербань
  Євген Клопотенко, кулінарний експерт із Києва, готує під час зйомок фільму ”Борщ. Секретний інгредієнт”. На Новий рік він радить запекти качку, фаршировану гречкою, або курку з нутом
Євген Клопотенко, кулінарний експерт із Києва, готує під час зйомок фільму ”Борщ. Секретний інгредієнт”. На Новий рік він радить запекти качку, фаршировану гречкою, або курку з нутом

31 грудня о четвертій ранку Сатурн — планета України — буде в перших градусах Водолія. Цього дня закладається доля країни на 30 років. Тож можемо бажати їй добра, добробуту й успіху. Не цураймося своїх звичаїв. У новорічну ніч згадаймо національні традиції.

Триває рік Пацюка. Рік Бика за китайським календарем розпочнеться 12 лютого, тож догоджати його господареві поки що рано.

Із ким зустрічати

Зберіться з друзями, людьми, які заряджають вас гарним настроєм. Родинні вечірки не вдаватимуться. Якщо діти хочуть святкувати окремо, не заперечуйте. Лише впевніться, що будуть у гарній компанії. Навідати батьків і старших членів родини краще в обід 1 січня.

Ця ніч перевірятиме дружбу на міцність. Цінуйте друзів. Не обманюйте, будьте відверті.

Більшість планет перебувають у чоловічих знаках. Тому чоловіки будуть сильні й спритні цієї ночі. Ставатимуть душею компанії. Весь рік щаститиме тому, в кого за столом виявиться вроджений тамада.

Новий рік зустрінемо вже в Ері Повітря. Її гасла — свобода, рівність та інформація. Привітайте людей в інших країнах. Нехай вас не спиняють часові пояси.

Як прикрашати оселю

Квартиру оздобте яскравими іграшками — жовтими, червоними, помаранчевими, коричневими. Ці кольори віщуватимуть багатство й успіх. Помітним, барвистим має бути все.

Найсильніша планета цієї ночі — Сатурн перебуває у Водолії. Це знак стихії Повітря. Тож використовуйте образи птахів. Уникайте золотих гірлянд і кульок. Пишнота — зайва. Влаштуйте в кімнаті кілька затишних куточків, де гості зможуть поговорити. Гучна музика недоречна. Краще поспівати з друзями під гітару. Кажіть одне одному компліменти — це зближуватиме.

Повісьте гірлянди, щоб було багато світла. Замість ялинки найкраще поставити на столі дідуха.

Що готувати

Закінчіть приготування їжі до 20:00, доки Місяць залишатиметься у знаку Рака. Гастрономічні експерименти будуть вдалі.

Застеліть стіл вишитою скатертиною. Салати робіть яскраві — вінегрет, мімозу, олів'є. М'ясо подавайте в'ялене чи печене. Риба хай буде смажена або сушена, але не варена. На гарнір приготуйте плов чи запечіть картоплю по-селянськи. Пюре не підходить. Можна зварити булгур чи перловку, макарони по-флотськи.

Сири — що твердіші, то кращі. Не беріть солодкий сир як начинку вареників, пирогів. Краще вже гарбуз.

Варто приготувати холодець, заливну рибу.

Овочі подавайте квашені або мариновані, але не свіжі. Згодяться консервовані салати. Приправ не шкодуйте, особливо перцю.

Напої ставте темні — соки, пепсі, узвари, квас. Зі спиртного — червоне вино, коньяк і домашні наливки.

Хочете вразити друзів? Приготуйте страви, які згадує Іван Котляревський в "Енеїді" — потапці (козацький бутерброд із житнього хліба й смаженого сала. — ГПУ), тетерю (пшоняну кашу, заправлену салом, часником і хроном), галушки, куліш, пампухи з часником, пундики (смажені на олії коржики з цибулею, які треба їсти гарячими), вареники, шпундру (смажена свиняча підчеревина або грудинка), шулики (коржики з медом і маком) та мандрики (печиво, замішане на сирі й маслі). Національне меню вдало доповнить свято.

На столі має бути багато хліба. Непогано б спекти самому. Із дріжджового тіста приготуйте пиріжки.

Подайте також горіхи, груші, гранати, мандарини, червоні яблука, ківі. А також сухофрукти — в'ялені вишні, чорнослив, ананаси, сушені яблука, журавлину.

Що надіти

Одяг має бути зручний, вільний. Без декольте й відкритої спини. Не показуйте тіло. Навіть панчохи хай будуть щільні. На шиї можна зав'язати хустинку або накинути шаль.

Віддавайте перевагу жовтому, червоному й чорному. Не намагайтеся одягом підкреслювати статус. Краще надіти джинси, блузи з довгими рукавами, светри із широким коміром і масивними кишенями. Стиль можна підкреслити шкіряним поясом, підвісками й амулетами. Підійдуть багатошарове намисто з коралів і масивні сережки. Добре, якщо в одязі є вишивка. Взуття — без високих підборів і довгих носків.

Волосся краще розпустити. Не вирівнюйте, якщо кучеряве від природи. Все натуральне виглядатиме якнайкраще. Відмовтеся від бальзамів, пінок. Хочете прикрасити коси — вплетіть стрічки.

Що дарувати

Сильними 31 грудня будуть Марс, Юпітер і Сатурн. Ці планети пов'язані із технікою, дерев'яними й металевими виробами. Тому варто дарувати набори будівельних і туристичних інструментів, техніку для дому. Важлива не вартість, а практичність подарунка.

Дітям оберіть рухомі іграшки. Коханим — прикраси з дерева й металу. Господині презентуйте мікрохвильовку, кавомолку, комбайн. Вони пригодяться на кухні. Уникайте пов'язаних із вогнем речей.

Гарним подарунком стане механічний годинник. Нагадає про швидкоплинність часу, спонукатиме до дій.

Не варто дарувати халати, піжами, рушники, капці, мобільні телефони й гаманці — речі, що підкреслюють заможність. Починається ера винаходів. Цінуватимуться креативні речі, виготовлені власноруч.

Зараз ви читаєте новину «Приготуйте страви з "Енеїди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі