середа, 15 липня 2009 21:05

Померла остання донька Федора Шаляпіна

Донька російського співака Федора Шаляпіна — Марина Шаляпіна-Фредді — померла в Римі на 98-му році життя. Вона була останньою з десяти дітей артиста. Понад 50 років жила в Римі із чоловіком, колишнім міністром культури Луїджі Фредді.

— Місяць тому Марина Федорівна приймала в себе вдома наших представників, — розповідає Олена Давидова з Московського музею музичної культури ім. Глінки. — Передала музею оригінал заповіту батька, написаного французькою мовою. Каже, документ належав її матері Марії Петцольд — другій дружині Шаляпіна.

У Росії донька Шаляпіна займалася балетом. 1922 року родина емігрувала в Париж.

— Ми не хотіли їхати назавжди, але тато так вирішив. Без Росії він дуже сумував, — казала в одному з останніх інтерв"ю Марина Федорівна. Шаляпіна 1938-го поховали в Парижі на кладовищі Батиньоль. Донька домоглася, аби його перепоховали на Новодівичому цвинтарі Москви. Труну з тілом перевезли 1984-го.

На батьківщині Марина Шаляпіна бувала рідко. У Парижі стала дизайнером. 1931-го перемогла в конкурсі емігранток "Міс Росія".

— Я нічого такого не хотіла! — запевняла пізніше. — У той час, щоб тебе при всіх оголосили красунею — це ж сором! Та й не зовсім це був конкурс. Я танцювала на якомусь вечорі. Мабуть, гарно виглядала на сцені. А в залі сиділи Бунін і Купрін (російські письменники. — "ГПУ"). От їм і спало на думку вибрати міс серед емігрантських дівчат. Я потім зачинилася в кімнаті і так ридала, аж температура піднялася. Батько сміявся, коли почув про це. Дражнив: "Ну, йди сюди, міс Росія!"

В Італії служила на флоті.

— Я була першим офіцером, який відповідав за відпочинок пасажирів, за розваги дітей. Не думайте, що це таке вже другорядне заняття на флоті, — хвалилася Марина Федорівна. — Мені воно дуже допомогло пізніше, коли зайнялася запрошенням багатих персон на відпочинок до Італії. Тим більше, я так люблю море. Із десяток разів ходила з Європи в Америку. Мені вже важко переносити перельоти. Хоча машиною їжджу щодня, це моя слабкість. Раніше мала "Альфа-Ромео", тепер керую "Бентлі". Щодня вибираюся в центр Рима, бо живу на околиці, а вдома сидіти нудно.

Зараз ви читаєте новину «Померла остання донька Федора Шаляпіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі