субота, 28 квітня 2012 00:15

Половину машини Ігоря Кушплера зім'яло

Автор: Фото: Ігор ХОМИЧ
  Біля труни з тілом соліста Львівського театру опери і балету Ігоря Кушплера стоять родичі: зліва направо зять Грегор, донька Олена, дружина Ада, донька Зоряна. Прощаються з артистом у каплиці медичного університету. Він загинув уночі 23 квітня біля польського міста Катовіце
Біля труни з тілом соліста Львівського театру опери і балету Ігоря Кушплера стоять родичі: зліва направо зять Грегор, донька Олена, дружина Ада, донька Зоряна. Прощаються з артистом у каплиці медичного університету. Він загинув уночі 23 квітня біля польського міста Катовіце

Із солістом Львівського театру опери і балету ім. Соломії Крушельницької, народним артистом 63-річним Ігором Кушплером прощалися в четвер, 26 квітня. Труну виставили в каплиці медичного університету. Прийшли 200 знайомих і шанувальників.

— У нас квартира на другому поверсі, Кушплери поверхом вище живуть, — каже сусідка загиблого Галина Петровська. — Майже щодня слухали, як Ігор Федорович розспівується.

Співак загинув у ніч на понеділок біля польського міста Катовіце. Повертався на власному авто до Львова з Варшави, куди його запросили судити конкурс вокалістів. Вантажівка, яка їхала попереду, різко загальмувала. Ігор Кушплер не встиг зупинитися.

— Поспішав до Львова, навіть на фуршет не лишився, — розповідає Мирослава Логойда, 72 роки, професор музичної академії ім. Лисенка. Ігор Кушплер останні 1,5 року очолював тут кафедру сольного співу. — О десятій ранку в академії мала бути вчена рада, не хотів спізнитися. Переглядала відео з місця аварії в інтернеті. Половину машини просто зім'яло.

— В Ігоря була улюблена фраза: "Краще недоспівати, ніж переспівати", — додає його товариш Богдан Косопуд, 64 роки. — Мав на увазі, що треба берегти голос. Любив каву. Ще в неділю вранці отримав від Ігоря лист електронною поштою. Писав, що в однієї викладачки скоро ювілей, щоб я підготував вітання, а він під'їде.

— Ігор Федорович на кафедрі інтернет провів, газету випускати почав. Тримав дисципліну, — продовжує Мирослава Олександрівна. — Килим застелив. Коли хтось поставив пляму, із дому пилосос приніс і витер.

Народний артист 65-річний Мар'ян Шуневич прямує до таксі. Наприкінці 1980-х він із Ігорем Кушплером і Лідією Михайленко створив тріо "Світлиця". Співали народні й сучасні українські пісні.

— Ми об'їздили разом Канаду, Штати, Бразилію, Аргентину, — згадує Мар'ян Васильович. — В обох були маленькі діти, а ми мусили по два-три місяці гастролювати.

Ігор Кушплер родом із села Покрівці Жидачівського району. В оперному театрі працював із 1980-го. Виконав понад 40 партій. Співав багато пісень автора "Червоної рути" Володимира Івасюка, вони товаришували. Дружина загиблого 65-річна Ада Кушплер — декан у музичній академії ім. Лисенка. 36-річні доньки-близнючки живуть за кордоном. Олена працює піаністкою в німецькому Гамбурзі, Зоряна співає у Віденській опері.

Поховали Ігоря Кушплера на Личаківському цвинтарі.

Зараз ви читаєте новину «Половину машини Ігоря Кушплера зім'яло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі