пʼятниця, 10 серпня 2018 05:01

Пилип Ковалевський зробив світильник зі 120 келихів

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Пилип Ковалевський сидить у столичному кафе. Заклад прикрашений світильниками його роботи
Пилип Ковалевський сидить у столичному кафе. Заклад прикрашений світильниками його роботи

— Власник пекарні біля мого дому любить дивні речі. Оформив заклад моїми світильниками. Давайте там зустрінемося, — каже телефоном киянин 43-річний Пилип Ковалевський. Шість років тому заснував "Майстерню дивних світильників".

"Пекарня 2Л" розташована поблизу метро Деміївська. Пилип зустрічає біля входу. Запрошує в приміщення. Тут зі стелі звисають банки з лампочками. Над барною стійкою — три білі заварники. Теж світяться. Пилип замовляє чай і сідає в помаранчева крісло.

— Після університету займався цінними паперами, управлінням податків, готував фінансові звіти для компаній, — розповідає Ковалевський. — В один день втомився від цього. Хотів випустити пар, покрутити гайки. Але щоб не сильно забруднитися в машинному маслі. Вирішив зробити оригінальний світильник. Шукав вимикачі незвичної форми, дроти в текстильній обмотці. Не знайшов. Вирішив зробити бізнес на дивних світильниках.

Із дитинства хіба знав, як тримати в руках викрутку. Допомагав татові міняти крани, возився з ним у гаражі.

Пилип Ковалевський використовує дерево, метал, кераміку, текстиль, пластик, акрил. Робить світильники з готових предметів.

— Найбільш розповсюджені світильники з посуду, — продовжує. — Власники одного ресторану хотіли, щоб чашки стояли на стелі та звисали донизу по дротах. При цьому світилися. Зробили світильники зі справжніх чашок. Повісили десяток над барною стійкою.

Для кав'ярень виготовляємо з чайників, чашок, самоварів. Для винних магазинів — із пляшок і бокалів. Деякі мають від трьох до семи ярусів. Найбільший зробили зі 120 бокалів, вагою 60 кілограмів.

Світильники продають від 300 грн. Найдорожчий коштував 13 тис. грн. Металева конструкція важила до 100 кг. Висить у приватному маєтку.

— Світильник можна зробити майже з усього, — додає Ковалевський. — Навіть із ковзанів. Лезо встромити в дерево, щоб стояло. Вставити всередину ногу, що світитиметься. І начепити абажур.

Або в гумових чоботах розміщуємо лампочку. Підвішуємо або ставимо на полицю. Замовляють для оформлення магазинів взуття.

Для бутика з одягом зробили плаття, що світиться. Рекламне агентство замовило світильник із бейсбольної бити, бо мають такий логотип.

Пилип продає вироби у США, Італію, Нідерланди, Німеччину, Велику Британію, Канаду, Австралію, Нову Зеландію.

— Іноземці готові платити і сміливо оформлювати будинки, — говорить Пилип Ковалевський. — Чоловік замовив для дому дерев'яну рухому руку, що тримає лампочку. Пальці прикріпили на шарнірах — можна скрутити кулак, рокерську "козу", інші знаки. Найгірше, коли люди не знають, чого хочуть. Дзвонять і кажуть: "У мене немає ідей — придумайте щось". Відправляю таких до звичайного магазину.

Зараз ви читаєте новину «Пилип Ковалевський зробив світильник зі 120 келихів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі