четвер, 10 вересня 2009 18:12

Олександра Рабченюка кинули помирати на трасі

  Київський юрист Олександр Дякуліч радить Ользі Рабченюк звернутися до правозахисних ораганізацій. У них  їй можуть безкоштовно надати адвоката
Київський юрист Олександр Дякуліч радить Ользі Рабченюк звернутися до правозахисних ораганізацій. У них їй можуть безкоштовно надати адвоката

"Я вбита горем мати, шукаю справедливості, — пише у листі Ольга Рабченюк, 42 роки, із села Крайня Деражня Новоград-Волинського району Житомирської області. — Рік тому, 15 серпня, мого сина Олександра збила машина. Водій і його дружина — з Білорусі. Того дня близько 22 години син стояв із велосипедом на трасі Київ–Чоп поблизу села Жеребилівка на безпечній смузі. Пропускав автомобілі, щоб переїхати дорогу по пішохідному переходу. В цей час по лівій смузі у бік Новоград-Волинського на великій швидкості проїхав "мерседес", за кермом якого сидів житель Кобрина Володимир Лютік. Він збив мого сина разом із велосипедом і проїхав через увесь лівий бік його тіла й по обох ступнях, бо ноги заплуталися у велосипеді".

19 серпня торік Олександр Рабченюк помер у лікарні. З водієм Володимиром була його дружина Ганна, яка працює лікарем. Подружжя їхало до Криму.

— Замість того, щоб рятувати Сашу, ці нелюди перенесли його скаліченого на 145 метрів назад і кинули на проїжджій частині під колеса інших машин, — каже телефоном Ольга Рабченюк. — У цей час син, стікаючи кров"ю, повзав по асфальту і просив у них допомоги. "Швидку" викликали інші водії.

Велосипед залишився лежати там, де сталася аварія. Увесь передній і лівий бік  автомобіля був зім"ятий. Лобове скло розбилося.

— Вони шукали, як їм викрутитися. Працівники прокуратури сказали мені, що ті білоруси дуже багаті. Здається, слідчий цим багатством виміряв моє страшне горе. Він повернув водієві його "мерседес" і відпустив.

Ольга Аркадіївна заявляє, що місце аварії відтворили там, куди перенесли юнака. З"явилися сфабриковані фотографії. Написали, що автомобіль їхав зі швидкістю 79–82 км/год. Вигадали вантажівку, яка нібито переїхала велосипедиста, а її водій утік із місця пригоди.

— Але у лікарні син приходив до тями й усе мені розповів, — схлипує Ольга Аркадіївна. — І я невдовзі була на тому місці й бачила плями крові і велосипед біля переходу. Минув рік, а свідків-очевидців досі не допитали. Кримінальну справу закрили.

Син стікав кров"ю, повзав по асфальту і просив у нелюдів допомоги

"ГПУ" потелефонувала слідчому, який займався справою.

— Я не уповноважений давати коментарі. Я вже рік як не розслідую цю кримінальну справу. Вибачте, до побачення, — каже слідчий обласного управління ДАІ Віктор Дідик.

Старший юрист компанії "Нікітченко і Партнери" Олександр Дякуліч, 23 роки, радить Ользі Рабченюк звернутися до правозахисних організацій, які спеціалізуються на резонансних справах і безкоштовно забезпечать її адвокатом.

— Мати загиблого має отримати постанову про закриття справи, яку вона чомусь не отримала. В цьому допоможе адвокат. Її слід оскаржити і вимагати поновлення досудового слідства. Клопотання про це слід направити до прокурора, міністра внутрішніх справ, генпрокурора, омбудсмена. Їхні вказівки матимуть вплив, оскільки місцеві правоохоронці можуть протидіяти об"єктивному розслідуванню справи.

Також Дякуліч радить звертатися із заявами та скаргами на неправомірні дії до місцевих і центральних органів влади, народних депутатів, усеукраїнських та міжнародних громадських правозахисних організацій.

Зараз ви читаєте новину «Олександра Рабченюка кинули помирати на трасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі