четвер, 01 вересня 2022 00:30

Олександр Філіпченко набиває татуювання за донат для Української армії

Автор: Фото надав Олександр Філіпченко
  Олександр Філіпченко разом із колегами щосуботи роблять у Києві татуювання всім охочим. Так вдалося зібрати 650 тисяч гривень на підтримку Української армії
Олександр Філіпченко разом із колегами щосуботи роблять у Києві татуювання всім охочим. Так вдалося зібрати 650 тисяч гривень на підтримку Української армії

34-річний Олександр ФІЛІПЧЕНКО щосуботи робить у Києві тату за донат для Української армії. До його ініціативи приєдналися ще 25 майстрів.

— Така ідея виникла на початку квітня. Міркував, що це стане корисною справою, — розповідає Олександр Філіпченко. — Найбільш відданих майстрів, які долучаються до такого волонтерства, п'ятеро. Інші виходять, коли мають можливість. Не всі можуть робити це регулярно, адже витрачають не тільки час, а й кошти на матеріали та фарби. Я від початку повномасштабної війни витратив 60 тисяч гривень. Але це того варте, бо разом із колегами вдалося зібрати 650 тисяч гривень для наших воїнів.

Татуювання майстри роблять усім бажаючим. А ті перераховують кошти Збройним силам України чи у фонд Сергія Притули.

— Замовники жертвують приблизно таку ж суму, скільки коштує тату. Один із найбільших разових донатів за татуювання становив 7 тисяч гривень. А наш постійний клієнт із початку великої війни за кожне тату жертвує Збройним силам по 200 доларів, — продовжує Філіпченко. — Люди почали більше цінувати життя, тому робити тату стали частіше, ніж раніше. Будь-яке зображення на тілі робить життя яскравішим. Це як сидіти в кімнаті з білими стінами, а потім їх розмалювати. Зараз актуальні військові й патріотичні зображення. Після спротиву наших воїнів на острові Зміїний у тренді тема про російський корабель. Також просять створювати тату у вигляді тризуба. Одному хлопцеві на весь торс набили велетенський герб України. Також вважаю цікавим і своє нове тату — тризуб у вигляді пташки, що в дзьобі несе квітучу гілочку — як символ мого волонтерства. Незвичне замовлення виконували одній дівчині. Вона захотіла набити текст статті Конституції України про незалежність.

Клієнтами Олександра Філіпченка є і військовослужбовці. Для них діє знижка 50%.

— Багато друзів перебувають на передовій. Нещодавно робив татуювання хлопцеві, якого евакуювали на останньому вертольоті з Азовсталі. Він лікується в Києві, має травмовану ногу, йому поставили апарат Єлізарова. Захисник Маріуполя зробив татуювання із зображенням смерті й написом "Не сьогодні".

Олександр Філіпченко родом із Криму. З півострова виїхав у 18 років. Зараз там живуть його батьки й колишня дружина з донькою.

— Раніше батько займав нейтральну позицію. Коли розповів йому про злочини, що коять росіяни, остаточно втратив до них довіру. Бачить, що ЗСУ гідно тримають оборону й каже, що дарма Путін розпочав війну, — говорить Олександр. — Проте в ситуації, що склалася в Криму, є велика помилка України. На півострові не було жодної української школи, держава не виділяла гроші на освіту й культуру. Українська для кримчан була незрозуміла, бо ми її не вчили. Коли я був малий і в Крим приїздили відпочивати україномовні люди, ми з друзями приходили на пляж, щоб послухати й посміятися з того, як вони розмовляють. Результатом байдужості держави щодо культурного розвитку півострова стала його окупація вісім років тому. Сподіваюся, ми відвоюємо Крим і більше не повторимо тих помилок.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Олександр Філіпченко набиває татуювання за донат для Української армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі