понеділок, 29 вересня 2008 17:31

Оксана Марченко причастилася в Зимненському монастирі

Автор: фото: УНІАН
  Оксана Марченко (в центрі) із настоятелькою Зимненського монастиря Стефаною (праворуч від Марченко) та монахінею Миколаєю під час літургії 24 вересня 2008 року
Оксана Марченко (в центрі) із настоятелькою Зимненського монастиря Стефаною (праворуч від Марченко) та монахінею Миколаєю під час літургії 24 вересня 2008 року

35-річна Оксана Марченко, дружина Віктора Медведчука, 54 роки, колишнього глави адміністрації президента Леоніда Кучми, у середу відвідала Святогорський Свято-Успенський Зимненський жіночий монастир. Це за 87 км від Луцька, поблизу міста Володимир-Волинський. Приїхала на день Зимненської чудотворної ікони Божої Матері. Образу понад тисячу років. Місцеві вважають, що він зцілює від ракових хвороб та безпліддя.

— 5 липня 1992-го я збиралася в місто, потяглася до шафи парасольку дістати, — розповідає Валентина Панасевич, 64-річна жителька Зимного. Жінка в чорному пальто і рожевій хустці стоїть у подвір"ї храму перед святковою літургією. Запевняє, що Зимненська ікона зцілила її двічі. — Вилізла на табуретку й упала. У лікарні сказали, що перелом у коліні. Ходити могла тіки на лавочку і в туалет. За шість тижнів мама порадила піти до монастиря. На милицях я дійшла за півгодини, приклалася до ікони, попросила Бога про зцілення і повернулася додому. Уночі мені наснився сон: сиджу у приймальні свого лікаря, маю вже заходити в кабінет, аж тут мене хтось кличе. Схопилася на ноги — і пішла, а костилі біля кабінету забула. На ранок прокинулася здорова, нічого не болить. Врач глянув, — сплескує руками, — каже, можете викидать костилі, вони вам не треба. А в 2006-му в мене сильно упав зір. Вистояла у монастирі службу, а на ранок стала краще бачити. До врачів уже вирішила не ходить.

Леонід Кучма за часів президентства у цьому монастирі бував десяток разів, Юрій Єхануров, коли обіймав посаду прем"єр-міністра, п"ять.

— 1995-го монастирю було 500 років, — розповідає одна із десяти послушниць, 72-річна Поліна. Вона носить окуляри в помаранчево-фіолетово-синій оправі та светр із перламутровими ґудзиками. — Опівночі над куполами спалахнув вогненний стовп, а з храму залунала херувимська піснь. На Трійцю цього року під час служби люди бачили веселку у вигляді кола над банями монастиря. А я не бачила, не сподобив мене Бог. Певно, маю багато гріхів.

Увесь день іде дощ, під час служби перестає

Митрополит Володимир править святкову літургію на вулиці. Збирається кілька тисяч людей. Увесь день іде дощ, під час служби перестає.

Оксана Марченко прилітає до Рівного в суботу власним літаком. О третій дня із подругою Яною вже в монастирі. Жінка вистоює на ногах ніч: акафіст опівночі та о другій ночі літургію. Після ранкової служби о дев"ятій причащається у митрополита Володимира. Марченко у легкому чорному плащі з каптуром. Труситься від холоду, руки тримає в рукавах. На ранковій службі стоїть між настоятелькою монастиря Стефаною та монахинею Миколаєю.

Настоятелька Стефана, жінка років за 30, розповідає, що дружина Віктора Медведчука приїздить сюди вже вісім років. Двічі була з чоловіком.

— Із Оксаною ми познайомилися 2000-го в Києво-Печерській лаврі на прийомі в митрополита Володимира, — розповідає Стефана. — Оксана прийшла привітати Блаженнійшого із Пасхою. Вона знала про наш монастир. Тут працює офтальмологічний кабінет, де іноді приймає лікар Олександр Риков, а Оксана Марченко — його пацієнтка. Він розповів їй, які у нас трапляються дива. На прийомі Оксана підійшла до мене. Каже: "Я вас знаю", а невдовзі приїхала в Зимне. Вона глибоко віруюча людина. Я порівняла би її із княгинею Ольгою. Нашій обителі багато допомагає. 2004-го із чоловіком зробила капітальний ремонт і розписи у храмі. На Різдво та Новий рік Оксана завжди передає подарунки черницям. Вони її називають сестрою.

Оксана Марченко обідає з черницями. О четвертій дня в неділю їде з монастиря разом із митрополитом Володимиром. До Києва вони летять літаком Марченко — Владика запізнюється із візитом до Єрусалима.

Зараз ви читаєте новину «Оксана Марченко причастилася в Зимненському монастирі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі