пʼятниця, 22 листопада 2019 05:36

Неонілла Свєтозарова виготовляє сукні із собачої шерсті

— Маю двох собачок породи бішон фрізе або французька болонка — Купідона й Афіну. Їх треба вичісувати, а влітку — стригти. Їхня шерсть м'яка і кучерява, не спричиняє алергії. Вирішила з неї щось робити, — каже 54-річна Неонілла СВЄТОЗАРОВА із села Тахтаулове неподалік Полтави. Вісім років виготовляє одяг із собачої шерсті.

Неоніла Свєтозарова раніше жила у Кам'янському на Дніпропетровщині. 2016-го переїхала на Полтавщину. В обласному центрі живуть її донька та онуки.

— У Кам'янському працювала вчителем художньої культури й образотворчого мистецтва, — розповідає. — Прядіння із собачої шерсті було лише хобі. А тут стало бізнесом, бо роботи за фахом знайти не можу.

Нитки із собачої шерсті пряде на старій прядці. Потім плете з них шкарпетки, рукавиці, жилети, пояси, валянки та сукні.

— Пік замовлень припадає на осінньо-зимовий період, — каже. — Багато речей поїхали за кордон — у Німеччину, Молдову, країни Балтії. Вони гарно носяться. Їх перуть руками у теплій воді без хлору й порошків. Додають рідке мило, шампунь та ополіскувач. Сушать на горизонтальних поверхнях. Одяг із собачої шерсті допомагає при застудах — добре прогріває тіло і водночас "дихає". Також помічний при хворобах судин, суглобів, поліартритах. Собача шерсть хоч і м'яка та приємна на дотик, але трохи колеться. Це розганяє кров, покращує її циркуляцію. У шкарпетках із собачої шерсті ноги не пітніють.

Рукавиці та шкарпетки Неоніла Свєтозарова продає по 200–250 грн, валянки коштують 400 грн. Найдорожче обійдуться жилети — майже 6 тис. грн. Їх замовляють клієнти з-за кордону.

— Якось отримала незвичайне замовлення — створити пальто. Собачу шерсть треба було "посадити" на трикотаж. Візерунок зробила під петриківський розпис. Потім почала виготовляти із собачої шерсті сукні. Прикрашаю їх квітами й пейзажами. Для візерунків замовляю в інтернеті овечу різнокольорову вовну.

Зараз ви читаєте новину «Неонілла Свєтозарова виготовляє сукні із собачої шерсті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі