вівторок, 05 квітня 2016 05:00

"Найсильніший страх відчула 1991 року, коли дізналася, що хвора на рак"

Автор: Фото надане Лаймою ВАЙКУЛЕ
  Латвійська співачка Лайма Вайкуле тримає на руках французького бульдога Буча. Є захисницею тварин. Вегетаріанка
Латвійська співачка Лайма Вайкуле тримає на руках французького бульдога Буча. Є захисницею тварин. Вегетаріанка

— Усе моє життя складається з ризиків. Річ не в адреналіні — мені не потрібен екстрим. Саме життя — це вже випробування. Хто може сказати, коли точно ми ризикуємо: як їдемо в авто на великій швидкості чи просто гуляємо вулицею? Зрозуміла просту істину — страждання роблять нас чистішими, — каже латвійська співачка Лайма Вайкуле, 61 рік.

1991 року американські лікарі поставили Вайкуле діагноз — рак грудей.

— Найсильніший страх відчула, коли дізналася, що хвора. І що ця хвороба — рак, — говорить Лайма. — Багато сил мені додали слова чоловіка Андрія: "Якщо ти не зможеш вилікуватися, ми просто сядемо з тобою в машину і разом розіб'ємося". Коли прийшов час лягати під ніж хірурга, відчула панічний страх за власне життя. Упевнена, що це випробування було дано, аби я змінилася.

Лікарі давали прогноз на успішний результат операції лише 20%. Співачка написала всім родичам і друзям прощальні листи, які цивільний чоловік Андрій мав відправити в разі її смерті.

Лайма — один із засновників конкурсу молодих виконавців естрадної пісні "Юрмала". Записала кілька успішних музичних альбомів, продала понад 20 млн дисків у Росії, Європі й США.

— Я люблю мовчати. Не терплю багатослів'я і пустослів'я, — розповідає. — Подобається іноді побути наодинці. Інша річ, що не завжди вдається. Маю французьких бульдогів Буча та Емі. Не полишають мене ніде, навіть на репетиціях. Зазвичай я готуюся до концертів удома. І коли в репетиційній залі збираються музиканти, туди неодмінно приходить Буч. Сідає посеред приміщення і з серйозним виглядом слухає, що й як ми граємо.

Вайкуле — активна захисниця тварин і вегетаріанка. З 1978 року живе в цивільному шлюбі зі своїм продюсером Андрієм Латковським. Дітей не мають.

— У моїх руках гроші не затримуються надовго, я не вмію збирати чи відкладати, — продовжує співачка. — Умію заробляти, і слава Богу. У 1990-х на гастролях в Японії отримала гонорар — 100 тисяч доларів. Злітала відпочити на Гавайські острови, а решту навіть не знаю куди поділа. Коли в Латвії почалася денаціоналізація, я втратила будинок, у який вклала багато коштів і сил. Знайшлися нащадки колишніх власників — і довелося звільнити помешкання. Можна було лишитися ще на сім років, але навіщо? Не моє — значить не моє. Я купила землю і побудувала будинок з нуля. Такий, як хотіла: в стилі хай-тек, великий, холодний і прозорий. І тепер можу говорити: "У мене є власний дім". Гадаю, це варто всіх витрачених грошей. Гаманець губила не раз. Може, хтось навіть дякував мені за це. Це значить, комусь він був більш потрібний.

Не люблю дарувати подарунки й соромлюся їх отримувати. Дарую тільки тоді, коли точно знаю, що людині потрібна саме ця річ. А так… Ну навіщо змушувати когось збирати хлам?

— Нецензурну лексику стараюся не вживати, — каже Лайма. — Я Овен за гороскопом. Вибуховість — мій недолік. Найважча робота над собою — навчитися стримуватись. Якщо вдається, хвалю себе.

Люблю японську поезію — хайку. Бувають періоди в житті, коли немає часу й бажання щось читати, дивитися. А буває, що книга опиняється в руках випадково, ти читаєш і не хочеш зупинятися. Думаю, це відбувається, коли ти щось шукаєш. Відповіді приходять у віршах, фільмах, картинах. Я сама пишу вірші, але нікому, крім найближчих людей, не показую. Надто особисті.

Зараз ви читаєте новину «"Найсильніший страх відчула 1991 року, коли дізналася, що хвора на рак"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі