четвер, 28 жовтня 2021 06:35

"На поїздку не вистачало 700 доларів. Зібрав за три дні"

Автор: Фото надав Ігор Євтушенко
  Ігор Євтушенко почав займатися бойовими мистецтвами 10 років тому. Готується до участі в чемпіонаті світу з джіу-джитсу
Ігор Євтушенко почав займатися бойовими мистецтвами 10 років тому. Готується до участі в чемпіонаті світу з джіу-джитсу

— Моя мрія здійснилася завдяки рідним, друзям і людям, з якими навіть не знайомий. В листопаді представлятиму Україну на чемпіонаті світу з джіу-джитсу. Докладу всіх зусиль, щоб перемогти, — каже 49-річний Ігор ЄВТУШЕНКО із Херсона.

Працює двірником у місцевій школі. 2014-го зайнявся джіу-джитсу. Три роки тому став чемпіоном Європи. Тепер вечорами тренує людей у спортзалі.

— Чемпіонат світу із джіу-джитсу має відбутися 15–16 листопада в Об'єднаних Арабських Еміратах. Щоб взяти в ньому участь, мені не вистачало 700 доларів (18,3 тис. грн. — ГПУ). Попросив про допомогу в соціальних мережах. Не думав, що й незнайомці відгукнуться. Люди кидали по 10, 20, 35 гривень. Хтось переказав тисячу. За три дні зібрав навіть трохи більше, ніж потрібно. Зареєструвався на участь у чемпіонаті й придбав квитки.

Ігор Євтушенко — плавець-рятувальник за фахом. Одружений, має сина.

— Не можу сказати, що завжди був спортивний. В юності любив телепередачу "Одіссея Кусто". Захопився підводним полюванням. Вивчився на плавця-підводника. Працював водолазом в аварійно-рятувальній групі. Усували наслідки надзвичайних ситуацій на водних об'єктах. Переважно шукали й діставали потопельників. Але 20 років тому нашу групу розпустили. Відтоді змінив багато професій. Працював листоношею, в охороні, в меблевому цеху. Пробував себе в бізнесі. Але це не моє.

Почав займатися спортом у 42 роки. Хотів по­збутися зайвої ваги.

— При зрості 1,68 метра я важив 85 кілограмів. Щоб схуднути, почав бігати на стадіоні біля будинку. Потім зайнявся самбо. Позбувся понад 20 кілограмів. Зараз важу 62, — розповідає. — Про джіу-­джитсу дізнався випадково. Були із сином у Києві й потрапили на тренування. Нам так сподобалося, що вирішили взяти в оренду підвал і відкрити там спортзал. Всьому вчилися самі. Дивилися навчальні відеоролики й трансляції поєдинків топових спортсменів. Для себе відзначав, які прийоми краще працюють, які — гірше.

Звісно, мав невеликі травми. Без них у бойових мистецтвах не обійтися. Кілька років тому запросили друзі з Данії. Місяць жив там, спілкувався з майстрами спорту, тренувався тричі на день. 2018 року став чемпіоном Європи. Тоді поїздка на змагання обійшлася в 600 євро. Зібрати кошти допомогли родичі та друзі. Син Сергій двічі ставав чемпіоном України. Але зараз тренується нечас­то. Йому 27 років. Має дружину й маленьку дитину. Потрібно забезпечувати сім'ю. Спорт грошей не приносить, тому влаштувався начальником охорони в АТБ. Там пристойна зар­плата. Тепер займатися в спортзалі може собі дозволити раз на тиждень.

Ігор Євтушенко ­тренується щодня по 2–3 год. у своєму клубі.

— До мене на заняття приходять 13 людей. Не кожен прагне виступати на змаганнях. Дехто робить це просто для себе, щоб стати сильнішим і витривалішим. Жодних застережень до ваги чи фізичного стану немає. Головне — бажання. Вікових обмежень теж немає. Приходять не тільки хлопці. Наприклад, Христина займається з дня заснування клубу. Вигравала багато турнірів в Україні та за кордоном, стала чемпіонкою Румунії. Моя дружина теж приходить на тренування, але вона — в команді підтримки.

Зараз ви читаєте новину «"На поїздку не вистачало 700 доларів. Зібрав за три дні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі