четвер, 03 лютого 2011 10:10

На китайський Новий рік дарують моркву і капусту

3 лютого в Китаї зустріли Новий рік за східним місячним календарем. 3 млн людей вийшли на вулиці Шанхая з червоними ліхтариками. За віруваннями, цього дня у країні починається весна. Уперше після зимового сонцестояння на небі з'являється новий місяць.

— Щоб правильно зустріти Новий рік, попередній потрібно правильно закрити, — каже китаянка Мау Са Ніо, 27 років. — Китайці до цього часу намагаються повернути свої борги. Це данина богу багатства, який відповідатиме за гроші в наступному році. Боржникам він нестиме збитки.

Мау згадує, що її матір на кожен Новий рік вивертала кишені з усього одягу в шафі.

— Мама Мі Сеу вірила, що у вільні кишені легше проникатимуть гроші. Вони з батьком працювали на взуттєвій фабриці. Заробляли 200 доларів (1600 грн. — "ГПУ") на двох. Мріяли про достаток, бо хотіли мені дати гарну освіту.

За тиждень до свята китайці починають прибирати будинки.

— Не можна залишати в шафі брудні речі. Кролик педантичний, бруду не любить. Неохайним господарям може принести багато клопотів. Увечері перед святом тато знімав картинку із зображенням кухонного бога, яка висіла на кухні біля календаря, і спалював її на порозі. Вважають, що після цього бог вирушає на небеса, де звітує про поведінку сім'ї протягом минулих 12 місяців. Щоб картинка горіла яскравіше, тато вмочував її у бренді й жартував, що п'яний кухонний бог донесе на небеса кращий звіт, ніж тверезий.

На Новий рік у Китаї не прийнято користуватися ножами та гострими предметами. Овочі та м'ясо нарізують завчасно.

— За старих часів родина завжди сідала за святкову вечерю. Із дому в цей вечір не виходили, щоб не нахапатися на вулицях лихих духів, яких господар року проганяє з країни. Святкувати в ресторан ідуть сім'ями в найближчі вихідні. Опівночі, коли духи розлітаються, люди вибігають на вулиці з ароматичними паличками, запускають феєрверки.

23-річна Ольга Ховрашок навчається в Пекіні з 2009-го.

— Цього року готують на подарунки овочі, які полюбляє кролик. Можна придбати качан капусти або кілограм моркви. Це символізує здоров'я. Користуються попитом апельсини й мініатюрні апельсинові дерева, що символізують удачу. Китайці люблять, коли в подарунок їм дають гроші. Їх вручають у "щасливих" червоних конвертах із золотистими малюнками. Якщо на конверті намалювали рибу, значить бажають успіху на іспитах, олені символізують здоров'я та довголіття, два сонця — кохання та сімейне щастя. Коти і кролі — тварини нічні, місячні. Як усе народжене вночі, можуть володіти надприродною силою. Набожні ходять уранці до церкви. Священнослужителі цього дня отримують дар передбачати майбутнє. Мені торік нагадали, що тигр принесе пару. Уже чотири місяці зустрічаюся з хлопцем із Петербурга.

У Києві китайський Новий рік святкувала біоенергетик Людмила Савицька, 32 роки. Вона чотири роки займається китайською астрологією.

— 3–4 лютого не можна замітати і виносити сміття з хати, — каже Людмила. — Зустрічати Новий рік бажано в червоному. На шию та руки одягайте золоті ланцюжки. Пальці звільніть від перснів. Не їжте кролятину. Будь-яке м'ясо краще замінити рибою. Посеред столу покладіть пучок моркви та кілька твердих яблук.

Рік Кроля триватиме до 23 січня 2012-го.

Зараз ви читаєте новину «На китайський Новий рік дарують моркву і капусту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі