четвер, 23 квітня 2009 18:09

На дереві Віри Данько проявився образ Богоматері

Автор: фото: Інна ЧЕРВІНЧУК
  Зображення Матері Божої на старому горісі Віри Данько у Крижополі на Вінниччині першими помітили місцеві діти
Зображення Матері Божої на старому горісі Віри Данько у Крижополі на Вінниччині першими помітили місцеві діти

Третій тиждень до обійстя 85-річної Віри Данько, що по вулиці Халтуріна у Крижополі на Вінниччині, їдуть паломники. 3 квітня на зрізі старого горіха перед будинком жінки проявився образ Богородиці.

— Ми з Вікою Зерніченко та Вадимом Лисенком грали на вулиці у м"яча, — розповідає сусідка 11-річна Інна Ломачинська. — Сіли перепочити на лавочку якраз навпроти дерева. Дивимося, а на зрізі якийсь малюнок проявляється. Віка зразу сказала, що то ангел. А я розгледіла Божу Матір. Потім деревина почала темніти, з"явився маленький Ісус. Воно й тепер зранку гірше видно, а під вечір зображення чіткіше.

Про диво діти розповіли батькам. Ті відразу зателефонували священикові, благочинному Миколі.

— Мені про чудо розповів брат. Подзвонив, сказав: приїдь подивися, — долучається до розмови Валентина, парафіянка місцевого храму Димитрія Солунського. — Брат рядом із бабкою Вєрою живе. Ми сюди, а тут уже батюшки службу правлять: благочинний Ніколай, протоієрей В"ячеслав та ієрей Олександр. До дванадцятої ночі правили. А на другий день приїхали священики з Котовська і Кодими Одеської області.

Віряни прикрасили зріз дерева квітами, рушниками та хустками. Обсипали дерево піском, куди ставлять запалені свічки. Поряд поставили стіл. На ньому скарбничка з написом "Милостиня". Зібрані кошти планують витратити на внутрішнє оздоблення новозбудованого Свято-Миколаївського храму.

— Перші дні зі свічок скапував жовтий віск. У піску навіть видно не було. А потім почали червоні крапельки появлятися, як кров, — говорить півча Марія. — А тепер ось, бачите, вже добра пляма. Певно, знак нам якийсь Божа Матір дає, попередження. Покаятися треба. Не інакше — кінець світу скоро.

Бабі Вєрі треба буде новий забор поставити

— Це вже друге чудо в районі з початку року, — коментує благочинний, протоієрей Микола Давиденко, 59 років. — У селі Крикливець на склі відобразилася ікона святителя Іоасафа Білгородського у повен зріст. Чудо помітили, коли хотіли переставити ікону в іконостас і зняли скло. А тепер — відбиток на дереві. Цікаво, що чудо сталося у садибі жінки-п"ятидесятниці. Віряни цієї конфесії не визнають ікон. Але Божа Матір — заступниця усього роду християнського, недаремно явилася саме у цієї жінки на подвір"ї.

Сама Віра Данько, як не вдивлялася у зріз на дереві, зображення Богоматері не розгледіла. Жінка недобачає, ходить на милицях. Каже, що син зрізав гілляку на горісі торік у жовтні. Проти того, що люди йдуть до нерукотворного образу, Данько не заперечує.

— Най приходять, — каже, — от якби лишень Господь дав мені здоров"я.

— Це дуже символічно, що Господь відкрив дітям те, що скрив від дорослих, — продовжує Давиденко. — А бабі Вєрі треба буде новий забор поставити, бо старий уже похилився.

Благочинний повідомив про диво до Тульчинської єпархії. У Крижополі чекають на приїзд владики та експертів, котрі мають досконально вивчити зображення на дереві.

Зараз ви читаєте новину «На дереві Віри Данько проявився образ Богоматері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі