четвер, 04 травня 2017 00:45

"Можу зайти додому через двері. Досі не віриться"

Автор: Альона Вершиніна
  Киянин Олександр Кучерявенко у вітальні двокімнатної квартири запалює цигарку. На столі лежить букет, з яким він уперше за чотири роки зайшов до свого помешкання. Відсудив житло в аферистів 8 квітня
Киянин Олександр Кучерявенко у вітальні двокімнатної квартири запалює цигарку. На столі лежить букет, з яким він уперше за чотири роки зайшов до свого помешкання. Відсудив житло в аферистів 8 квітня

— Ще не звик до ключів. Час від часу намацую їх у кишені. Боюся згубити, — каже 68-річний Олександр Кучеря­венко.

Підходить до своєї двокімнатної квартири на вул. Юліуса Фучика, 7. Це помешкання повернув йому Солом'янський райсуд столиці. До того три роки жив на вулиці.

Квартира Кучерявенка — на першому поверсі цегляної п'ятиповерхівки. Вікна заґратовані.

— Чіплявся за них і заглядав, що робиться всередині. А тепер можу зайти додому через двері. Досі не віриться, — Олександр Васильович одягнений у сорочку й піджак. Коротко підстрижений. — Світло й газ є, але труби згнили. Включив воду у ванній, а воно як поллється в різні боки.

Заходить у квартиру. Стіни вкриті пліснявою. У туалеті стоїть іржавий унітаз. На кухні вкрита павутиною й пилом газова плита. Навпроти рукомийник із проржавілим дном. У залі звисають залишки шпалер. Паркет місцями подертий. У помешканні запах цвілі й цигарок.

— Тут стояла шафа, — Олександр Васильович показує на місце в залі ліворуч від вікна. — Вішав туди два костюми з жилеткою. Носив на роботу. Поряд був сервант із сервізами та швейна машинка. А в коридорі кладовку ще мій дід робив. Тут міжкімнатні двері стояли, а зараз самі лутки. Підлога ще при тітці почала розвалюватися.

Олександр Кучерявенко жив тут із тіткою Домінікою Кодій. Працював інженером в Інституті електрозварювання ім. Патона. Одружений не був. 2006-го тітка померла. Житло заповіла йому — єдиному племіннику. Але суд визнав той документ недійсним. 18 жовтня 2013 року Кучерявенка вивели з квартири чоловіки в міліцейській формі з автоматами. Возили містом. Коли повернувся, вхідні двері були замінені.

— Смерть матері й тітки мене підкосила. З роботи скоротили. На нову чоловіка передпенсійного віку ніхто не хотів брати. Почав збирати пляшки, макулатуру, пробував торгувати. А потім і житло відібрали. Першу ніч спав у парку на лавці, наступні три — в Покровському монастирі. Походив по інстанціях — марно. Грошей на адвоката не мав. Потім Сергій Федоринчик із громадської організації "Зелений світ" порадив звернутися в Гельсінську спілку з прав людини. Там допомогли з адвокатом.

Ночував у притулку для безхатьків. Там іноді влаштовували розборки, бійки. Але все одно було краще, ніж на вулиці. Волонтери дали одяг. Старий, але цілий.

Олександр Васильович приносить табурет. ­Сідає.

— Харчуюся у волонтерів на майдані Незалежності. Спиртного зовсім не вживаю. Ночую в будинку соціального піклування, бо вдома немає умов. Досі боюся, що квартиру відберуть. Заспокоюся, коли матиму всі документи.

До Кучерявенка приходить 41-річний Юрій ­Ліфансе зі Спільноти святого Егідія. Каже російською:

— З Олександром познайомилися два роки тому. Щосереди годуємо безхатченків. Взялися ним опікуватися й добилися перемоги. Створили групу в соцмережі. Збираємо кошти й речі для квартири. Запрошуємо волонтерів допомогти її прибрати.

По сусідству з помешканням Кучерявенка є три квартири. Двері не відчиняють. На третій поверх піднімається жінка в окулярах і перуці. Імені не називає.

— Помню эту семью. Тетя Кучерявенка была невысокая, сгорбленная, — згадує сусідка. — Олександр Васильович — добра людина, але відлюдькувата. Із сусідами майже не спілкувався. З тіткою збирали непотріб. Бачила, як носив набиті мотлохом картаті сумки. У їхній квартирі купа банок якихось стояли. Кімнату до стелі набили газетами. Сморід був по всьому під'їзду. Скаржилися. А він відповідав, що то не сміття, а деталі якісь. Як помешкання відібрали, непотріб кількома машинами вивозили. Ми й не помітили, як Олександр Васильович зник. Про аферу дізналися з газет.

Квартиру в шахраїв ніхто не купив

Із помешканням киянина Олександра Кучерявенка пов'язують дві афери.

Восени 2013-го Солом'янський райсуд столиці наклав арешт на його двокімнатну квартиру. В суд подала 67-річна Алевтина Бутко з міста Лубни на Полтавщині. Запевняла, що з 2000-го по 2005 рік допомагала Домініці Кодій, тітці Кучерявенка. Купувала їй ліки, їжу, оплачувала комунальні послуги.

Олександр Васильович запевняє, що ніколи не бачив цієї жінки й раніше не знав про її існування. Однак суддя Олександр Бобровник прийняв рішення на користь позивачки. А заповіт на ім'я Кучерявенка визнав недійсним. В апеляційному суді це рішення скасували.

У другій афері замішана приватний нотаріус Тетяна Змисловська. У жовтні 2012-го вона від імені Кучерявенка оформила кілька довіреностей на Людмилу Сокіл і Сергія Нікіташа. Паспорт Олександра Васильовича викрали, вклеїли фотографію іншого чоловіка.

— Шахраї хотіли продати цю квартиру, але ніхто не купував, — каже Олег Левицький, ­адвокат Кучерявенка. — Засідання суду щодо поновлення документів на право власності Олександрові Васильовичу мало відбутися 26 квітня. Але суддя захворів. Засідання перенесли на 15 травня.

Зараз ви читаєте новину «"Можу зайти додому через двері. Досі не віриться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі