неділя, 16 липня 2006 16:55

"Моя перша писанка вибухнула"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Писанкарка Оксана Білоус розмальовує 20 яєць на день
Писанкарка Оксана Білоус розмальовує 20 яєць на день

"Я киянка в п"ятому поколінні", — каже 41-річна Оксана Білоус. Уже чотирнадцять років вона розписує писанки. Її роботи дарують закордонним послам та консулам. Улюблений клієнт Оксани — президент Віктор Ющенко.

Розмовляємо у кафе на Кудрявському узвозі. Оксана одягнена у джинси і чорну кофтину з етнічним орнаментом на декольте.

— Із дитинства любила ручну роботу — вишивати, майструвати іграшки, — каже Оксана. — Після закінчення інституту випадково потрапила в гурток, де вчили розписувати яйця. Я розмальовувала повільно, тому взяла додому фарби та інструменти і закінчила вдома.

Пам"ятаєте своє перше яйце?

— Звичайно! Воно й зараз у мене зберігається. Викладачка Наталя Селівачова показала мені, як малювати на повному яйці. Воно у мене лежало-лежало, потім зіпсувалося і вибухнуло. Але шкаралупки я зберігаю в коробочці, вона підписана: "Моя перша писанка".

Що робити, щоб писанки не вибухали?

— Якщо яйце запліднене, домашнє, то зародок висихає. Жовток перетворюється на камінець, а білок висихає. Таке яйце може зберігатися приблизно три роки. А в звичайному магазинному яйці утворюється сірководень. Пори забиті воском, тому воно вибухає.

До розмови втручається офіціантка. Замовляємо грейпфрутовий сік.

Скільки часу треба, щоб намалювати писанку?

— Усе залежить від малюнка. Писанки Центральної і Східної України — Поділля, Київщини, Полтавщини, Кіровоградщини, Харківської області — мають прості малюнки. Наприклад зірка. Таких писанок я можу написати  20 за день. Страусине яйце розмалюю за 1 день, воно коштує близько 600 гривень. А звичайне куряче — 15–20 гривень. Якось Віктор Ющенко їхав до Америки. І мені замовили сто різьблених гусячих яєць. Я мала їх зробити за десять днів. Хоч розуміла, що фізично це неможливо, але погодилася. Прокидалась о сьомій, лягала десь о дванадцятій, п"ять хвилин на те, щоб поїсти.

Чи можна на яйці малювати щось сучасне? Наприклад Міккі Мауса?

— Ні! Це ганьба, — обурюється Оксана. — Якось мені пропонували покемонів малювати. Я навіть не уявляю, що то таке, — відмахується рукою. — Довелося пояснювати: коли на яйці малюєш таке, то це, — замислюється, — невисокого смаку річ, мабуть. Я сама не малюю, ескізи замовляю художникам.

Хто у вас замовляє яйця?

— Замовників у мене багато. Найулюбленіший — Віктор Андрійович Ющенко, — гордо посміхається Оксана. — Він особисто купує в мене писанки на ярмарках. Коли зустрічаємося, він полегшено зітхає і каже: "Нарешті я до вас прийшов". Якось запропонувала навчати писанкарства його дівчаток. Він здивовано каже: "О! То ви можете до нас прийти? Залиште мені ваш телефон". Я кажу: "Звичайно, можу". На Великдень, якщо не забудуть, то, може, запросять! — вигукує радісно.

Страусине яйце коштує близько 600 гривень

Ми виходимо з кафе, Оксана трохи накульгує.

— Це у мене від народження — деформуючий коксартроз тазостегнового суглоба. Ходила до головного ортопеда Києва. Сказали, що без операції не обійтися. Та якось у салоні робила манікюр і зустріла масажиста. Октай Закірович сам напросився допомогти мені. Кілька місяців ходжу до нього на масаж. Мені набагато краще, я вже можу згинати ногу. Сподіваюся, до операції не дійде.

Мабуть, уся ваша родина на Великдень розмальовує яйця?

— Ні-ні, тільки я. Діти займаються своїми справами, мама готує їсти. Ми живемо разом.

Де ви купуєте яйця?

— Курячі — на базарі, гусячі та страусині — на фермах. Ще я спробувала розписувати яйця цесарок. Вони менші за курячі, але дуже міцні. На них можна витравлювати кислотою — на курячих це не вийде.

А скільки може зберігатися порожнє яйце?

— Доки не розіб"ється. Не варто його виставляти на сонячне проміння, бо деякі фарби вигорають.

Вчите інших писанкарства?

— Так. Приходять діти, дорослі, пенсіонери. За 20 гривень я навчу людину, і вона піде зі своєю писанкою. Фарби і все інше даю свої. Мій чоловік Петро допомагає організовувати ярмарки, майстер-класи. У нього золоті руки. Ми познайомилися в Будинку вчителя. А першого чоловіка, Миколу, знайшла у хорі "Гомін". І вмовила його одружитися. Сказала: "Тобі вже тридцять, а я така хороша".

1965 — народилася у Києві
1987 — перший шлюб, з Миколою
1988 — закінчила Київський педагогічний інститут імені Горького, за фахом — учитель географії та біології
1988 — народився син Василь
1989 — народився син Андрій
1992 — написала першу писанку
1994 — стала членом Національної спілки майстрів народного мистецтва
1997 — перша персональна виставка у Київському музеї літератури
1997 — перші виставки за кордоном на ярмарках у Німеччині та Франції
1999 — присвоєно звання заслуженого майстра народної творчості
2001 — другий шлюб, із Петром

Зараз ви читаєте новину «"Моя перша писанка вибухнула"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі