четвер, 21 квітня 2011 00:15

Монахи тримають 750 овець

У чоловічому монастирі села Ракошино Мукачівського району Закарпаття живуть 11 монахів та 15 послушників.

День у монастирі починається о шостій ранку. Усі сходяться до храму на ранішню молитву. З 10.00 працюють на господарстві.

Монахи обробляють 25 га землі. У суботу о 10.30 четверо у чорних рясах працюють на городі біля монастиря. Садять цибулю. Граблями засипає землю настоятель отець Митрофан, 39 років. До постригу його звали Володимир Шімон.

— Стати монахом хотів з дитинства, — розповідає. — У родині були три монахині по батьковій лінії, дві схимниці — по маминій. У 18 років пішов у Городилівський монастир. Часом мене питають, чи не шкодую. Кажу, ні. Щодня доводиться вислуховувати по 10 людей. Коли дізнаюся про їхні біди й проблеми, благодарю Господа, що я став монахом.

1922-го монастир збудував російський священик Всеволод Коломацький. 1945 року храм перетворили у склад. Будівля стала аварійною, всередині все прогнило. 2001-го храм почали реставрувати.

Отець Митрофан веде в будиночок на території обителі.

— У ньому жила самотня жінка. Монахи її доглядали, бо не мала родичів. Перед смертю все господарство пожертвувала на монастир. Тепер у нас тут пекарня, — заводить всередину.

Там 25-річний Валерій у білому халаті місить тісто на хліб.

— У монастирі живуть ще й семеро трудників. Це обездолені діти, яких ми забрали з інтернату. Вони допомагають нам по господарству. Валєрку, одного з них, я навчив пекти хліб. За день випікаємо по 10–20 хлібин.

Валерій змащує форми олією, викладає в них тісто.

— Сюди прийшов від безвиході, — говорить смаглявий хлопець. — Навчався у школі-інтернаті в селі Часлівці під Ужгородом. Батьки мої жили в Мукачеві. Коли померли, я лишився на вулиці. Знайомі розказали, що в Ракошині є монастир, де живе добрий батюшка. Я прийшов і попросився пожити. Він запропонував працювати за зарплатню або стати послушником. Я вибрав друге. Живу тут шість років. Маю послух пекти хліб. Як трапиться гарна дівчина, хочу одружитися.

За 2 км від обителі у селі Чопівці є ферма. Її для монахів викупив віце-прем'єр Сергій Тігіпко.

— 2005-го Тігіпко хрестив у нас дитину моєї куми-ужгородки, — розповідає настоятель. — Спитав мене, чим може допомогти. Я попросив дати трохи грошей на огорожу для монастиря. Він посміхнувся і запропонував купити нам цілу ферму.

Старшим по фермі настоятель назначив 27-річного послушника Володимира. Сідаємо з ним у червоні "жигулі".

— На фермі тримаємо 750 овець, — розповідає він дорогою. — Тварин продаємо. За ці гроші купуємо будівельні матеріали для монастиря. Торік перекрили церкву, поштукатурили один корпус. Овець ріжемо до столу — годуємо м'ясом будівельників. На фермі маємо 40 корів. З молока робимо сир, бринзу, сметану. Здаємо молочну продукцію у супермаркети Ужгорода та на ринки Мукачева.

Додає, що в юності мріяв стати водієм-далекобійником, але після школи вступив до семінарії.

— Переїхав у монастир і став послушником. Мама спочатку плакала. Я пообіцяв їй, що поки житиме, не прийму постригу.

В обителі при вході стоїть монах Олексій, 31 рік. Складає свічки. У монастир прийшов 2003-го.

— Я народився у Києві, — розповідає. — Але до церкви не ходив. Закінчив авіаційний університет, влаштувався у приватну фірму. Гарно заробляв, але не був від того щасливий. Пішов у монастир. Мама була проти, а батько підтримав. Додому їжджу двічі в році з батьками побачитися. З друзями вже не цікаво.

Опівдні монахів скликають на трапезу. У монастирській їдальні накриті два столи. Подають макарони з грибами.

— Їмо двічі на день, — каже 36-річний ієромонах Пантелеймон, який відповідає за кухню. — Перший раз в обід, вдруге — після вечірньої молитви по восьмій вечора. Готуємо тільки рослинну їжу, м'яса не вживаємо.

Зараз ви читаєте новину «Монахи тримають 750 овець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі