четвер, 28 січня 2010 20:21

"Молодий Ющенко, але без Майдану"

— Яценюк став одним з уособлень нової команди Ющенка, — каже 40-річний Андрій Єрмолаєв, директор Центру соціальних досліджень "Софія". — Із молодого кар"єриста, який стрибає з посади на посаду, перетворився на політичну надію. А після того, як заявив про похід на вибори — це почало віддзеркалювати й певні електоральні очікування.

Чому наприкінці 2009-го рейтинг Яценюка впав удвічі?

— Від нього очікували політичних ініціатив. Були версії, що він стане спадкоємцем Ющенка. Якби зумів очолити об"єднавчий процес в націонал-демократичному русі, так і було б. Але він пішов своїм шляхом. Частина виборців повернулася до своїх попередніх політичних лідерів. Ну й невдала рекламна кампанія заплутала людей.

У будь-якому випадку 7 відсотків — успіх для молодого політика. Це гарний старт.

Чому Яценюк відійшов від Ющенка?

— Вирішив позбутися стереотипу, що він — молодий Ющенко, але без Майдану. Схотів бути самостійним. Для цього є передумови — рік тому "Наша Україна" не стала об"єднуючою силою для демократичних партій. Ющенко міг сам не йти на вибори, а визнати, що в Яценюка кращі шанси. Цього не відбулося, тому вони почали конкурувати.

Невдала рекламна кампанія заплутала людей

Як Яценюку не втратити здобуті позиції?

— Насамперед зайнятися розбудовою своєї партії. Запросити політичних інвесторів, перспективних політиків, вихідців з регіональних еліт і громадських організацій. Якщо не розмінюватиметься на посади, то матиме перспективу.

Які шанси Яценюка на виборах до парламенту?

— Якщо відбудуться найближчим часом, то, як мінімум, може підтвердити той рівень довіри, який у нього є. А от місцеві вибори відбуватимуться на протестному тлі. Якщо Яценюку вдасться переконати місцевих політиків, що його політсила — це реформи, ці люди можуть скласти кістяк його партії.

Йому краще надалі залишатися самостійним політиком чи з кимсь об"єднатися?

— Ні з ким йому не треба об"єднуватися. Яценюку треба зберегти можливість мати власний проект.

Зараз ви читаєте новину «"Молодий Ющенко, але без Майдану"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі