середа, 16 листопада 2005 13:12

Модельєр Айна Гасе: "Юлія Володимирівна — інопланетянка"

 

Дизайнерка Айна Гасе, 30 років — гарненька, трохи флегматична білявка з бездоганними манерами чемної школярки. Попри "східне" ім'я — чистокровна українка, що підтверджує колоритне дівоче прізвище Гапоненко.  Народилася в сім'ї голови колгоспу Олександра Iвановича та сільського бухгалтера Неоніли Ананіївни. У шкільному віці тяжко працювала — доїла корову, сапала буряки, копала картоплю. Тепер Айна обшиває прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко, 44 роки. Моделює для леді Ю не лише одяг, а й взуття.

Ми розмовляємо з Айною в її бутику в столичному "Альта центрі" — у інтер'єрі речей, віддалено схожих на ексклюзивні туалети Тимошенко. Це поруч із метро "Петрівка". Ціни в бутику — від 400 гривень за блузочку до 5 тисяч за літнє пальто "у квіти". Ми спізнилися, але Айна з'явилася кілька хвилин потому. Вибачилася, критично оглянула себе в дзеркалі, вимкнула мобільник. Ми сидимо за маленьким столиком з модними журналами, на рожевих пуфиках. Більше меблів у прозорому, вишуканому бутику Гасе нема.

— Першою моєю VIP-клієнткою була дружина нинішнього голови СБУ Олександра Турчинова — Аня, — розповідає Айна. — Познайомив нас мій чоловік Анатолій Семинога, до речі, депутат з фракції Тимошенко. То було не політичне знайомство, більше так — по дружбі. Аня ніжна й романтична, не любить крикливих кольорів і відкритих фасонів. Якось вона показала свій гардероб Жені Тимошенко та Юлії Володимирівні. Женя зацікавилася першою — їй потрібен був костюм. З нею легко працювати: вона дивиться на ескіз й одразу уявляє, якою буде річ. Таке рідко трапляється. Юлія Володимирівна також має цей талант.

Чоловіка Юлії Володимирівни ви обшивали?

— Я з ним не знайома.

А нареченого Жені Шона Карра?

— Гарний, цікавий чоловік. Він на мене справив враження. Женя приходила з ним на примірку, і ми домовилися дещо зробити для Шона. Але далі справа так і не пішла. А для Жені я готую повний комплект весільних туалетів. Я за неї дуже рада: коли вони з Шоном разом, у них світяться очі!

Пам'ятаєте своє знайомство з Тимошенко?

— Пам'ятаю, що від страху я не трималася на ногах. Але Юлія Володимирівна дуже земна жінка. Зовсім не така, якою уявляють ті, хто бачить її лише по телевізору. Просто в політиці вона грає іншу роль. Таку звичайну людину треба ще пошукати. Примірки відбуваються або в Кабінеті Міністрів, або на дачі. Інколи у вихідні, частіше — ввечері. Юлію Володимирівну часто турбують: телефони, секретарі, вся ця метушня.

Першою моєю VIP-клієнткою була дружина Олександра Турчинова.

Як вона замовляє одяг? Каже "вбрання, в якому я затверджуватиму програму уряду в парламенті", чи просто "сіра твідова сукня з ліхтариками та прозорими рукавами і щоб гіпюрова вставка на спині"? Ми ж пам'ятаємо цю знамениту сукню мишачого кольору, про яку гуділа вся країна.

— Лише два туалети вона замовила до конкретної події — інавгурації Віктора Ющенка. Сіру сукню ми закінчили якраз напередодні подій у парламенті. Це був лише збіг у часі. Я спостерігала за нею по телевізору. Чекала, коли повернеться спиною, щоб усі побачили чорну гіпюрову вставку на спині, яку Юлія Володимирівна придумала сама. Ми сміялися, що найліпше почувався голова Верховної Ради Володимир Литвин, який сидів за спиною Тимошенко. До речі, під гіпюровою вставкою був тілесного кольору шовк, а не голе тіло. Юлія Володимирівна мене заворожила: маленька, ніжна, гарна жінка на парламентській трибуні, в оточенні сотень чоловіків. Думаю, успіх криється і в її чарівності. Вона вигадала цю сукню сама. Я лише додала деталі — рукавчики, вставки, кишені — і добре "посадила" на фігуру. Того важливого дня це плаття додало їй успіху. Вона стояла на трибуні, як королева. Дуже рідко зустрічається таке поеднання розуму та жіночності.

Костюм, в якому Тимошенко зустрічалася з Володимиром Путіним, російська преса назвала сміливим.

— Якщо людина ламає стереотипи в політиці, чому вона не може робити це в одязі? Жінки-політики одягаються вкрай нудно, хіба що змінюють колір блузи. Одяг без ідеї нецікавий. Тимошенко рідко одягає суто діловий костюм. Вона віддає перевагу жіночним речам — з мереживом, гіпюром, воланами, круглими комірцями. Костюм, в якому вона зустрічалася з Путіним, ми пошили ще до інавгурації Ющенка. Простий силует, під Шанель, гра чорного та білого, завищена лінія талії, яка трохи витягує фігуру. Спідниця закриває коліно. Все делікатно, скромно. Не знаю. Може, справив враження виграшний контраст у деталях? Тимошенко вміє подати речі.

А чого прем'єр не любить?

— Надмірного шику, хутра з довгим ворсом і червоного кольору, бо вважає його агресивним. А ще люрексу.

Вам лестить, що не перша, але й не друга леді України — у вашій "обгортці"?

— Якщо її не "обгортатиму" я, це робитиме хтось інший. Мені досить почути: "Класно, Айночко...". Я Юлію Володимирівну безмежно поважаю. Вона для мене наче інопланетянка — загадкова.

Мабуть, у вас нема відбою від клієнтів?

— Більшість ходять до бутика, наче до музею: хочуть побачити речі Тимошенко. Дехто думає, що Юлія Володимирівна продає поношені костюми в моєму бутику. Звісно, все це міфи.

Не шкодуєте за шлюбом?

— Я намагалася бути ідеальною дружиною. Але за шлюбом не шкодую, бо хороші сім'ї не розпадаються. Чоловік відкрив для мене салон. Псевдонім Гасе складено з перших літер наших прізвищ: Гапоненко та Семинога. Та розлучення допомогло мені стати на ноги. Ще б пак: я опинилася на вулиці, без грошей, без житла, з маленькою дитиною. Тепер маю бутик і цех, мрію про власну фабрику. Зареєструвала на себе бренд "Айна Гасе". Мрію про європейські ринки.

Розлучення допомогло мені стати на ноги

Мрієте про сильного чоловіка?

— Точно не про слабкого. Але про нову сім'ю поки що не думаю — бракує часу. Сподіваюся, що все якось влаштується. Мабуть, це погано, коли життя обмежується роботою. Та інакше не виходить. Донька Богданка влітку живе з бабусею в селі. Буде там років до трьох, доки навчиться говорити. У батьків є свій дім, довкола ліс, озера. І таке повітря, що приїздиш, відкриваєш дверцята машини і відчуваєш, ніби потрапив до раю. Жаби, пташки, півні — зовсім інакше, ніж у місті. За два дні в селі я відпочиваю краще, ніж протягом тижня на курорті.

Звідки таке дивне ім'я — Айна?

— Ім'я вигадала мама. Вважала, що така гра звуків направлятиме мою долю. Я народилася 13 липня, однак вона записала мене 12-м, побоялася чортової дюжини. Але святкую все одно 13-го, адже наперед день народження справляти недобре...

1975 — народилася в селі Макіївка на Черкащині
1995 — вступила до Київського інституту легкої промисловості
2000 — створила сім'ю з бізнесменом Анатолієм Семиногою, згодом народним депутатом України
2000 — відкрила модний салон
2003 — народила доньку Богдану
2004 — розлучилася
2004 — почала шити для Юлії Тимошенко

Зараз ви читаєте новину «Модельєр Айна Гасе: "Юлія Володимирівна — інопланетянка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі