четвер, 18 травня 2006 14:31

Мірей Матьє боїться чоловіків

  Мірей Матьє  із  83-річною матір’ю Марсель
Мірей Матьє із 83-річною матір’ю Марсель

Невдовзі французькій співачці Мірей Матьє виповниться 60. На сцені вона з 19 років. Дівчина з бідної французької родини у 20 років уже була мільйонеркою.

Батько Мірей Роже Матьє мав гарний тенор і в юності заявив татові, що хоче співати в опері. Той ледь не побив сина. В родині Матьє спадковою була професія каменяра. На війні Роже отримав контузію, але продовжував працювати каменярем в Авіньйоні, що на півдні Франції: робив пам"ятники на могили.

Майбутню дружину Марсель зустрів на балу на міській площі. Вона працювала на картонажній фабриці. 22 липня 1946 року в них народилася перша донька Мірей.

— Щойно лунав татів спів із майстерні, — пригадує Мірей, — я повторювала за ним, наче канарка.

У Мірей було 13 братів і сестер. Батьки ніколи не карали їх ременем чи ляпасами. Найгіршим покаранням вважали батькові слова:

— Доню, ти мене дуже засмутила. Більше я не зможу тобі вірити.

Мірей народилася лівшею.

— Я дуже старалася виводити букви, — сумно пригадує співачка, — але вчителька била мене лінійкою по руках. Мої кисті були в синцях.

Мірей почала часто обмовлятися і майже перестала говорити. Подружки сміялися з дівчинки, і вона затиналася ще більше. Її посадили за останню, "віслючу", парту.

— Ми їли картоплю, сочевицю, черствий хліб і часникову юшку, — пригадує Мірей. — Коли мене питають, які ляльки любила в дитинстві, я сміюся. Моїми ляльками були маленькі братики й сестрички.

У 16 років їй запропонували взяти участь у телевізійному конкурсі. Тендітну, скромну брюнетку в білих панчохах та короткій суконьці побачила вся країна.

І, що найважливіше, — великий Джонні Стар. Цей чоловік став для Мірей усім — імпресаріо, продюсером, вихователем, батьком, режисером. Співачка називала його "папа Джо".

— Вона була дуже обдарована, але геть неосвічена, — пригадує він.

— Я говорила з різким провансальським акцентом, плутала голосні й цілі склади, — підтверджує співачка. Я й досі не розрізняю, де ліворуч, де праворуч.

Стар найняв для неї учителів англійської, вокалу, пластики, дикції, етикету, запросив диригента оркестру. А потім відвів до найвідомішого вокаліста Франції — Жана Люм"єра.

У 1968 році за 20 кілометрів від Ліона Матьє потрапила в аварію. Після цього отримала анонімного листа: "Цього разу вона вижила. Але наступного разу від нас не втече".

За два місяці поліція затримала юнака Філіпа Т. Хлопець сів у таксі, але не мав чим розплатитися. У нього були лише домашні капці та пилка.

— Я хотів зламати двері у квартиру Мірей Матьє, — розповів він. — І влягтися в ліжко, чекаючи на її прихід. А капці взяв, щоб не шуміти. Вона ж так багатозначно дивилася на мене, коли співала на концерті. І нехай би розплатилася з таксистом.

Психіатри встановили, що юний фанатик Матьє — еротоман.

Співачку переслідували чоловіки: ховалися в під"їзді її будинку, вривалися в гримерку. Одного разу до матері Мірей прийшов бельгієць років 50 і попросив фотографію доньки. Коли та винесла знімок, він заволав:

— Я вас зараз уб"ю! Тоді Мірей повернеться зі Штатів. Вона обіцяла вийти за мене.

Разом із хрестиком на шиї я ношу дулю

Цей бельгієць їздив за француженкою кілька років, погрожував револьвером її секретарці та помічникам. Матьє досі не знає його імені, але відтоді завжди їздить з охороною. Бельгійця заарештували біля Льєжа. У нього знайшли величезний арсенал гвинтівок, автоматів, револьверів та пачки пристрасних листів до Мірей.

— Цей чоловік ходив на всі концерти, — пригадує вона. — Це жах, коли на тебе із зали дивиться бліде обличчя у чорних окулярах.

Злі язики кажуть, що незмінну зачіску "паж" світова знаменитість носить через низький лоб. Говорять, що особисте життя Мірей не склалося. Їй освідчувалися в коханні Ів Монтан, Шарль Азнавур, Пласідо Домінго, Чарлі Чаплін. Але романів із ними у співачки не було. У 1983 році Матьє вирішила одружитися з одним французьким бізнесменом, але за кілька днів до весілля несподівано втекла.

Навесні 1995 року вона почала з"являтися на світських раутах у супроводі  візажиста Олів"є Ешодмезона. Їй тоді було 49, йому — 53.

Закохані трималися за руки. Преса називала пару не інакше як "французькі голубки". Олів"є уже купив обручки, а Мірей замовила у Крістіана Лакруа розкішну весільну сукню. Але й цей шлюб не відбувся. Сукню Мірей залишила в модельєра.

— У мене є матуся, сестра Матіт, — каже вона. — Я цілодобово співаю, навіть у ванні. Ну який чоловік витримає таку жінку?

Матьє багато років дотримується суворої дієти й ніколи не загоряє.

— Я бережу шкіру від сонця, як від отрути, — каже. — Не курю — це псує голос і знищує вітамін С в організмі. Їм лише парені овочі. Обожнюю тріску, особливо з помідорами по-провансальськи. Розслабитися можу тільки на Новий рік — іду в найвідоміший на Монмартрі ресторан "Бовільє". Там усі одягаються російськими козаками, горілка ллється рікою й співають цигани!

Знаменита француженка дуже набожна. Часто буває в соборі Василія Блаженного в Москві. Та й взагалі полюбляє Росію.

— Найбільше квітів мені дарують саме там, — пояснює. — Наприклад троянди, названі ім"ям "Мірей". Я жодної не викинула! Привожу квіти додому в передмістя Нейі, засушую й несу до церкви святого Філіппа у Парижі.

Засушування квітів — хобі Мірей та її сестри Матіт. Вони знають чарівний рецепт, який нікому не розкривають.

— А секрет мого успіху — в каторжній праці, — любить пояснювати Мірей. — А ще в талісманчику: разом із хрестиком на шиї я ношу дулю, яка оберігає від бід.

Зараз ви читаєте новину «Мірей Матьє боїться чоловіків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі