четвер, 29 жовтня 2009 18:46

Микола Касьян своїми учнями визнавав 10 лікарів

У середу о 6.40 у місті Кобеляки на Полтавщині помер народний лікар, костоправ 72-річний Микола Касьян. Насправді він був на два роки старший. Коли видавали паспорт, помилилися з датою народження.

Останні три роки Касьян скаржився на біль у шлунку, підшлунковій, серці, проблеми з печінкою та зором. Ходив із ціпком.

— Зовсім без гонору був, — згадує секретар Кобеляцької міської ради 32-річний Сергій Галушко. — Ще торік сам на ринок ходив. До кожної бабусі загравав, торгувався. Усі в місті його знали й дуже уважали. За честь було з ним за руку поздороватись. Як був іще трохи дужий, міг і по срачині гарну молодицю вдарити.

Касьян мешкав із другою дружиною Андріаною та названим сином Яном. У Кобеляках живе одна з трьох його доньок від першого шлюбу. Інші — в Києві.

Найчастіше вдягався в сорочку та брюки. Піджаків і краваток не любив. Їздив "волгою". Мав на авто номер із п"яти сімок.

— Був дуже набожний, — продовжує Галушко. — Із дружиною або сам на всі служби ходив. Для Миколаївської церкви купив дзвони. На кладовищі за його кошт збудували капличку Всіх Святих. Хотів, аби в ній правили священики всіх конфесій.

Касьян отримував пенсію понад 5 тис. грн. Знімав гроші з картки й давав великі суми на храм, талановитій молоді для участі в конкурсах.

— Люди за прийом хто скільки міг у скриньку кидали. Ніколи цін не встановлював. Кобелячан приймав без черги, з них грошей не брав. Усі знали Миколу Андрійовича за міцним слівцем. Але "триповерхових" матюків не гнув. Так собі — матючки. Їх кожен уживає. І ні разу не було, щоб когось поганим словом обізвав.

Мобільного при собі костоправ не носив. Але в клініці завжди сам підходив до слухавки. Не було такого, щоб не відповів на дзвінок.

Великих застіль не любив. На святкуванні 70-ліття не втримався та сказав гостям: "Пиво дуйте та пиз...те". Потім цей жарт згадувало все місто.

Пити та курити кинув років 10 тому. До того викурював по дві пачки "Біломору" в день.

— Дуже добре готував, — згадує кобелячанин 56-річний Олексій Чигрин. — Любив пісню "Очі сині-сині дала мати дівчині". Гарно співав разом із дружиною Андріаною. Вони разом 43 роки.

10 лікарів Микола Андрійович визнавав своїми учнями. Вісім із них живуть за кордоном. В Україні його справу продовжують син Ян, котрий приймає у Центрі мануальної терапії, та Олексій Чигрин.



Улюблений авторський вірш Касьяна


Я — українець. Син того народу,

Котрий пройшов всілякі непуття,

Котрий пізнав і голод, й непогоду,

І котрий знає, як цінить життя.


Я — українець. Жив в своїх я стінах.

І щастя не шукав на чужині,

І не стояв ніколи на колінах

Перед брехнею чи потворством — ні!


Так хочеться ще лікувать, творити,

Не знаючи ні втом, ні каяття.

Я — за примноження добра у світі!

За працю я! Я — за життя!

1 червня 1999 року

Зараз ви читаєте новину «Микола Касьян своїми учнями визнавав 10 лікарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі